Strengere karanteregler for utenlandske arbeidstakere – les reaksjonene
Koronasmitten øker i Europa, og daglig varsles det om koronasmittede utenlandske arbeidstakere på verft og andre arbeidsplasser i Norge. Mange har etterlyst strengere tiltak mot importsmitte, og i dag varslet regjeringen strengere karanteneregler. Les hva BNL, NHO, Hayvard-verftet og FrP mener om innstrammingene.
BNL: – Innstrammingene knyttet til karantenereglene for utenlandske arbeidstakere vil berøre vår næring i stor grad
– Vi har stor respekt for at vi er midt oppi en nasjonal dugnad som handler om å hindre smitte, samtidig er det viktig byggenæringen holder hjulene i gang. Det er rundt 250 000 arbeidstakere i den utførende delen av vår næring. Av disse er ca. 70 000 utenlandske arbeidstakere, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL.
Nå må bedriftene tilpasse seg de nye bestemmelsene.
– BNL jobber med å få oversikt over konsekvensene av de nye bestemmelsene. Dette er en krevende situasjon som bidrar til uforutsigbarhet for en ordrebasert næring, sier Sandnes.
Les hele saken: Byggenæringen tar smittevern på alvor (BNL, 26.10.20)
Strengere karanteneregler for utenlandske arbeidstakere – NHO peker på alternative tiltak som obligatorisk testing ved grensen og smittevernkur
Utenlandske arbeidstakere fra røde land får nå ti dagers karantene, selv om det testes umiddelbart. – Det er bra at grensene ikke stenges helt – mange bedrifter er avhengige av arbeidskraft fra utlandet, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.
NHO og LO var i dag i møte med helseminister Bent Høie for å diskutere tiltak for å slå tilbake smittespredning. Temaet for møtet var erfaringer med karantenebestemmelsene og testregimet for arbeidsreisende. Flere har tatt til orde for strengere innreiseregler.
– Det er bra at grensene ikke stenges helt. Det er mange bedrifter som er avhengige av arbeidskraft fra utlandet – deriblant industri. Det er ulikt hvordan dette rammer i de ulike bransjene.
I byggenæringen hører vi for eksempel nå at mulige konsekvenser blant annet kan være utsettelse på prosjekter, forsinkelser av leveranser og dagsmulkter. I andre bransjer hører vi at bedriftene risikerer betydelig økte kostnader. Vi jobber med å kartlegge effekten av endringene sammen med våre lands- og bransjeforeninger, sier Almlid.
– Bedriftene er svært bekymret for smittesituasjonen og tar sin del av ansvaret. Regjeringen må fortløpende vurdere forkortet karantene ved testing, slik FHI i sine anbefalinger har foreslått, avslutter Almlid.
NHO peker på flere alternative tiltak, deriblant obligatorisk testing ved grensen og smittevernkurs.
Les hele saken: Innreiseregler strammes inn (NHO, 26.10.20)
Verftsbransjen frykter at koronakrisen kan føre til mangel på arbeidskraft
For en måned siden måtte Havyard-verftet i Hyllestad stenge i flere uker etter at det ble oppdaget smitte ved bedriften.
Totalt testet 81 personer i kommunen med rundt 1400 innbyggere, positivt for corona. Samtlige jobbet eller hadde tilknytning til ansatte ved skipsverftet, og et flertall av de smittede var utenlandske arbeidere.
Verftsdirektør Erlend Hatleberg sier til VG at situasjonen ikke blir mindre krevende etter at reglene for utenlandsk arbeidskraft nå blir skjerpet.
Les hele saken: Fortviler over nye innreiseregler: − Veldig krevende (VG, 26.10.20)
FrP vil ha obligatorisk koronatest på flyplassene
FrP-leder Siv Jensen mener at regjeringen må innføre obligatorisk testing for alle som kommer til Norge fra utlandet.
– Nå strammer regjeringen inn reglene for arbeidere som kommer til Norge. Hvorfor er det ikke nok? spør VG.
– Fordi at det er et veldig ineffektivt system for arbeidslivet som har behov for arbeidsinnvandring, med å sette folk i karantene om de er smittet eller ikke, svarer Siv Jensen.
Les hele saken: Jensen om importsmitte: − Var dette vi advarte mot (VG, 26.10.20)