Anbud365, 30.12.21

Hundrevis av kompliserte og byråkratiske EU-regler skal nå ut av Storbritannias anskaffelsesregler. Inn kommer enklere, klarere og mer fleksible regler. Dette fremgår av de planene som den britiske regjeringen har lagt fram.

Anbud365, 28.12.21

I lys av EU-retten bør hasteunntaket i regelverket for offentlige anskaffelser bare benyttes under nærmeste eksepsjonelle omstendigheter. Formålet med regelverket er at kontrakter skal åpnes for en så bred konkurranse som mulig. Dette slår Linn Sydvik fast en eksamensoppgave fra Uppsala universitet.

NRK Troms og Finnmark, 28.12.21

Folk som kommer med fly til Norge blir mye mer kontrollert enn de som kommer kjørende. Ordfører i norsk grensekommune til Finland mener kontrollen er for slapp og kan føre til mye importsmitte fra østeuropeere.

NRK Vestland, 27.12.21

Både industri og byggjenæring opplever tørke i arbeidskraft frå Aust-Europa. Det er ikkje berre grunna pandemien, fortel den polske røyrleggjaren Wojciech Persinski. Jon Erik Dølvik i Fafo har forska på arbeidsinnvandring i mange år. Han meiner det som skjer no er bra for arbeidstakarane.

Anbud365, 27.12.21

Til våren starter arbeidet med å fase ut kommersielle aktører, først og fremst store leverandører, fra barnevernet. Disse skal ut, i første rekke utenlandske konsern. De skal erstattes av ideelle og egenregi, kanskje også av små-aktører. Også Navs anskaffelsespraksis skal under lupen.

Bladet Vesterålen, 24.12.21

Om lag 4.000 gjestearbeidere er ventet til kommuner i Vesterålen og Lofoten under vinterfisket, ifølge Statsforvalteren i Nordland. Som i fjor har nasjonale myndigheter utarbeidet en tiltaksplan for å sikre en best mulig gjennomføring. Fiskeribedriftene mangler hurtigtester og er bekymret for innreise av gjestearbeidere.

Spekter, 23.12.21

Regjeringen ber arbeidslivet om hjelp for å øke vaksineringsgraden. Spekter oppfordrer sine medlemmer til å bidra med å stille eventuelle ledige ressurser til disposisjon, vurdere behov for vaksinasjon på arbeidsplassen og spre informasjon – særlig til utenlandskspråklige arbeidstakere

Utrop, 23.12.21

– Utenlandsfødte er overrepresenterte blant de som ikke er vaksinert. Denne trenden må vi snu, skriver Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

Dagens Perspektiv, 23.12.21

– Arbeidsgiverne krisemaksimerer når de hevder at foreslåtte innstramminger overfor bemanningsbyråene vil skape en alvorlig krise i arbeidsmarkedet. Det er gode grunner for å stramme til mulighetene for innleie, skriver LO-sekretær Trude Tinnlund.

NRK, 22.12.21

Florentin Rozescu sier han skjønte noe var galt da han ikke fikk lønn etter å ha jobbet en måned. Han truet med å politianmelde sjefen sin. Ifølge Rozescu sa sjefen at han ikke var den første som hadde truet med det. Den rumenske elektrikeren valgte å anmelde sin tidligere arbeidsgiver for menneskehandel.

Fafo Østforum, 21.12.21

Fafo Østforum ønsker deltakere, seere og lesere en riktig god jul & et godt nytt år!

Vi tar nå juleferie fra nyhetsoppdateringen, og ønsker alle nåværende og nye lesere velkommen til å følge nyhetstjenesten i 2022.

I årets siste sak dveler vi litt ved året som er gått.

2021 startet med ny nedstenging. Nye ord i vokabularet: Innreiserestriksjoner og karantenehotell. Smittevern og importsmitte. I løpet av koronapandemien har mange fått øynene opp for hvor avhengige vi har blitt av arbeidsinnvandrerne. Samtidig har mange arbeidsinnvandrere opplevd å miste rettigheter, blitt utsatt for uforsiktige arbeidsgivere og stigmatisert. Les mer nedenfor.

Juridika, 21.12.21

NAV-saken gjort slutt på ideen om at EU-retten er en ting de driver med «der nede» i Brussel. Det blir norsk rett gjennom EØS-rett så nå må alle norske jurister til å ha EØS-regler i bakhodet daglig. Juridika Innsikt har laget oversikt over det siste årets viktige utviklinger i EU og hva de betyr for Norge: forordninger på trappene, sentrale dommer fra EU- og EFTA-domstolen og hvilke saker ESA fører mot Norge.

Total items found: 56

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie