Nedenfor er alle saker som tidligere har vært publisert på Start-siden.
Fafo har anslått omfanget av brudd på adgangen til midlertidige ansettelser og innleie. Omfanget av brudd synes å være nokså stort blant virksomhetene i bransjer som bruker østeuropeisk innleid arbeidskraft i stort omfang.
– Har EU skylda for problemene i norsk arbeidsliv? Jon Erik Dølvik har skrevet en kronikk som går inn i den pågående debatten om EØS-avtalen. Her viser han blant annet til at dagens EØS-avtale gir Norge et handlingsrom som vi ikke har benyttet oss godt nok av. Kronikken ble opprinnelig publisert i Dag og Tid.
Det var Arild Grandes (A) spørsmål til arbeidsminister Anniken Hauglie (H). Statsråden viste til en fersk Fafo-rapport bestilt av hennes departement. Fafos oppdrag var å kartlegge reguleringer av lønns- og arbeidsvilkår for utsendte arbeidstakere som finnes i andre EU/EØS-land.
EUs forslag om et europeisk arbeidsmarkedsbyrå, European Labour Authority (ELA) har ført til splittelse i norsk politikk og fagbevegelse. Er ELA et suverent tiltak mot akrim eller overprøving av norsk suverenitet? Det skal vi diskutere på dette seminaret som holdes på Fafo mandag 12. november, kl. 14–16. MELD DEG PÅ HER innen 9. november. Seminarprogram finner du her.
Det kan være vanskelig å avgjøre på hvilken måte arbeidstakere utnyttes, og når det for eksempel er snakk om rein menneskehandel. Fafo skal innhente kunnskap om avgrensninger, omfang og ofres behov for hjelp. Et av prosjektets hovedmål er å bidra til begrepsavklaring av ulike utnyttelsesformer: sosial dumping, arbeidslivskriminalitet og menneskehandel.
I Fafo Østforums landrapporter gis det fakta og tall om EUs medlemsland fra Sentral- og Øst-Europa. I tillegg har vi tatt med Hellas, Italia, Portugal og Spania. Rapportene tar for seg økonomi, næringsstruktur, arbeidsmarked og partene i arbeidslivet. Rapportene finner du her
Men generelt bedre lønnsforhold og tilfredshet med arbeidsmiljøet, ifølge en Fafo-undersøkelse som ble presentert på Fafo Østforum seminar 18. september. Undersøkelsen er foretatt i den seriøse delen av markedet. Norsk Arbeidsmandsforbund ga en tilstandsrapport fra den svarte delen av bransjen. Seminaret ble strømmet, se opptak på Fafo-tv, Fafos Youtube-kanal. Les mer
Renholdsbransjen har de siste årene hatt en økning av arbeidstakere fra EU-land i Øst-Europa. Samtidig har det blitt satt i verk en rekke tiltak for å rydde opp i en bransje som i flere tiår har slitt med useriøse aktører. Vi spør: Virker tiltakene?
I et spesialnummer av European Journal of Industrial Relations har en rekke Fafo-forskere bidratt. Tema er endringer i lønnsregulering i Nord-Europa siden 2000, med vekt på sentral koordinering, samspill mellom avtalenivåer og minstelønnsregulering i rengjøring, bygg, industri og bemanningsbransjen.
I et nytt notat ser Jon Erik Dølvik og Paul Marginson på drivere for endring i kollektive forhandlinger og lønnsregulering i Tyskland, fire nordiske land og UK.
I september 2011 ble deler av renholdsoverenskomsten allmenngjort, og i september 2012 ble Godkjenningsordningen i renholdsbransjen innført. Tiltakene ble iverksatt for å rydde opp i en bransje som over tid hadde slitt med useriøse aktører. Fafo-forskere har undersøkt om tiltakene har hatt betydning for lønns- og arbeidsvilkår i bransjen.
I neste uke er det Arendalsuka 2018. Det er i år rekordmange arrangementer. Blant de som inviterer til møte eller seminar finner vi mange av Fafo Østforums deltakere. Vi har samlet Østforum-relevante aktiviteter, med informasjon om tema, arrangør, dag og dato, samt lenke til fullstendig program på Arendalsuka sine nettsider.