Nedenfor er alle saker som tidligere har vært publisert på Start-siden.
Arbeidsinnvandrere fra EØS skal i utgangspunktet «klare seg selv». Gruppen opplever likevel en rekke problemer i norsk arbeids- og samfunnsliv. Med utgangspunkt i en fersk offentlig utredning, skal vi på dette seminaret diskutere arbeidsinnvandrernes situasjon og hva vi bør gjøre for en bedre integrering. Begrenset antall plasser i vårt auditorium. Ubegrenset antall seere på Fafo-tv.
For å bekjempe sosial dumping, har vi i enkelte utsatte bransjer pålagt minstelønn. Her er det fremdeles mange som får mindre utbetalt enn de skal ha, viser en Fafo-gjennomgang oppsummert i denne artikkelen.
– Ikke overraskende finner vi at andel lønnstakere med lønn under de allmenngjorte satsene er lavere i virksomheter med tariffavtale. Lavlønn er et viktigere kjennetegn for ikke-bosatte enn bosatte, skriver forfatterne av et nytt Fafo-notat som tar for seg lønnsfordelingen innenfor bransjer og yrker med allmenngjort lønn høsten 2021.
Bare 24 prosent av bosatte arbeidsinnvandrerne fra EU-landene i Sentral- og Øst-Europa er fagorganisert. Det kommer frem i et nytt notat forfattet av Fafo-forskerne Kristine Nergaard og Anne Mette Ødegård.
– Bare 24 prosent av de bosatte arbeidsinnvandrerne fra Sentral- og Øst-Europa er fagorganisert. For ansatte i privat sektor synker andelen til 21 prosent. Hva gjør fagbevegelsen med det? spør Kristine Nergaard og Anne Mette Ødegård, forskere ved Fafo.
Hva betyr arbeidsvandringen i Europa for tilgangen på faglært arbeidskraft? På dette seminaret ble det presentert funn fra forskningsprosjektet «Fag på vandring», og partene i arbeidslivet var invitert til en diskusjon om fagenes framtid.
Tirsdag 13. desember kommer en NOU om integreringspolitikk og arbeidsinnvandrere. Et av medlemmene i det regjeringsoppnevnte ekspertutvalg har vært Fafo Østforums prosjektleder, seniorforsker Anne Mette Ødegård.
Tidligere i år publiserte Riksrevisjonen en rapport om statlige virksomheters oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår i anskaffelser. I rapporten kom det fram at de fleste statlige virksomheter ikke sjekker lønns- og arbeidsvilkårene hos ansatte til leverandørene de kjøper tjenester av.
Under et nylig holdt seminar i regi avarbeids- og inkluderingsdepartementet, presenterte Fafo-forskere nye funn om fagorganisering blant arbeidsinnvandrere.
Christoffer Berge fra SSB forteller at arbeidsinnvandringen har tatt seg kraftig opp etter koronapandemien, og er nå tilbake på 2019-nivå. I dette 25 minutter korte webinaret gis det oppdaterte tall og statistikk for arbeidsinnvandringen, både for bosatte og de som pendler til Norge.
På dette seminaret deltok representanter fra Stortingets arbeids- og sosialkomite og fra partene i arbeidslivet. Utgangspunktet for innlegg og debatt er to framlagte handlingsplaner mot sosial dumping og de første forslagene til en ny Norgesmodell for offentlige anskaffelser.
Seminarprogram, videovindu, presentasjoner, samt lenker til relevante nyhetssaker og publikasjoner finner du på seminarnettsiden.
Etter stor nedgang under koronapandemien, er arbeidsinnvandringen til Norge tilbake på 2019-nivå. Likevel preges det norske arbeidsmarkedet av stor mangel på arbeidskraft. Det er usikkerhet knyttet til hvordan migrasjonstrendene vil utvikle seg i årene som kommer.
I et nytt faktaflak fra Fafo Østforum kan du lese om hvordan arbeidsinnvandringen til Norge har utviklet seg de siste årene.