Nedenfor er alle saker som tidligere har vært publisert på Start-siden.
I september 2011 ble deler av renholdsoverenskomsten allmenngjort, og i september 2012 ble Godkjennings-ordningen i renholdsbransjen innført. Tiltakene ble iverksatt for å rydde opp i en bransje som over tid hadde slitt med useriøse aktører. Fafo-forskere har undersøkt om tiltakene har hatt betydning for lønns- og arbeidsvilkår i bransjen. Torsdag 16. august kl 13.30-14.30 lanseres funnene.
Fafo-forsker Jon Erik Dølvik har to av Fafos 17 forskeretapper på Arendalsuka, onsdag 15. august. Første etappe kl. 14.30 skal handle om kollektiv lønnsfastsettelse og minstelønn. I andre etappe kl. 15.30 skal Dølvik snakket om Brexit. Hvilke virkninger kan ventes når den frie bevegelsen mellom arbeids –og tjenestemarkedene i UK og EU/EØS, inklusive Norge, opphører?
Har tilgang på arbeidskraft fra Øst-Europa gjort arbeidsgiverne mindre villige til å satse på fagopplæring og rekruttering av fagarbeidere? Hvilke konsekvenser har arbeidsvandringen for fagkompetansen på et overordnet europeisk nivå? Disse spørsmålene skal forskere, arbeidsgivere og interesseorganisasjoner diskutere på Fafo-båten i Arendal torsdag 16. august kl 15-16.
Stortingsflertallet har talt: Bemanningsbransjen og deres rundt 50 000 arbeidstakere får fra nyttår skjerpede regler å forholde seg til. Vi spør Fafo-forsker Kristin Alsos om hva alt dette betyr.
Siden 2004 har det vært en nærmest uuttømmelig strøm av arbeidskraft fra øst til vest og nord i Europa. – Det kommer til å endre seg fremover. I mange østeuropeiske land opplever man nå en stor forbedring av levestandarden, og det får sannsynligvis flere til å vende hjem. I fremtiden vil det bli mye større kamp for polakker, romere og bulgarere, sier Fafo-forsker Jon Erik Dølvik.
Mer enn halvparten av el-bedriftene har vært direkte involvert i offentlige anbud de siste to årene. Fafo-forskerne Rolf K. Andersen og Mona Bråten har undersøkt hvordan el-bedrifter bemanner slike prosjekter.
Lønnsforskjellene har økt de siste tiårene. Den økte lavlønnskonkurransen har fulgt i kjølvannet av synkende avtaledekning, økt arbeidskraftmobilitet og vekst i lavkvalifisert privat tjenesteyting. Dette notatet tar for seg minstelønnsreguleringer som skal begrense lønnsspredningen i bunnen av lønnsfordelingen. Hvordan virker avtaledekning, allmenngjøring og minstelønn inn på lønnsspredningen i de ulike land?
Nå foreligger innstilling fra Stortingets arbeids- og sosialkomite om styrking av godkjenningsordningen for renhold. Komiteen viser til Fafos evaluering av ordningen i 2016, som viste at dette er et steg i riktig retning, men at det fortsatt er utfordringer i bransjen.
Fafo-forsker Jon Horgen Friberg og Arnfinn H. Midtbøen fra Institutt for samfunnsforskning har skrevet en artikkel om immigrantnisjer i arbeidslivet. Den er basert på en studie i to bransjer: hotell og fiskeindustri.
Fafo anslo i 2016 at 43 prosent av private kjøpte svart renhold, helt eller delvis. I dag er det bare virksomheter (offentlige og private) som har forbud mot å kjøpe renhold fra virksomheter som ikke står i Arbeidstilsynets renholdsregister. – Nå fjerner vi unntaket, slik at også private må sjekke at renholdet de kjøper, er godkjent, sier Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).
Hvilke vilkår som kan pålegges arbeidsgivere som sender arbeidstakere til Norge for å jobbe, har vært omtvistet i etterkant av EUs østutvidelse i 2004. Fafo-forskerne Kristin Alsos og Anne Mette Ødegård har kartlagt nasjonale reguleringer, spesielt for reise, kost, losji og godtgjørelser i elleve EU-land.
Litauere og polakker er arbeidshester, men kun egnet for manuelt arbeid og backstage. Det mener norske arbeidsgivere i hotell- og fiskeindustrien. – Mange av arbeidsgivernes perspektiver på arbeidskraften i hotell- og fiskeindustrien reflekterer fordommer og etniske stereotypier, sier Fafo-forsker Jon Horgen Friberg.