Nedenfor er alle saker som tidligere har vært publisert på Start-siden.
Siden 2004 har arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa bidratt sterkt til å holde Norge i gang. Hva skjer når både de og deres arbeidskraft nå settes i «karantene»? Og vil arbeidsinnvandrerne rammes hardest økonomisk? – Situasjonen nå er helt spesiell. Mange arbeidsinnvandrere mister over natta jobben. Og de som pendler mellom Norge og hjemlandet, blir enten satt i karantene med en gang de ankommer eller må returnere, forteller Fafo-forsker Anne Mette Ødegård. Hun leder Fafo Østforum som har fulgt arbeidsinnvandring i Norge tett helt siden 2004.
Besøket til generaldirektør Joost Korte er dessverre avlyst. Dette skyldes interne instrukser etter koronavirus-utbruddet som tilsier at kun absolutt nødvendige reiser skal foretas av ansatte i EUs institusjoner.
Trusselbildet fra kriminelle aktører i norsk arbeidsliv, utnytting av utenlandsk arbeidskraft og kommunesektorens innsats for å bekjempe sosial dumping og arbeidslivskriminalitet var tema på dette seminaret. NTAES-lederen og finansbyråden var blant innlederne.
I denne kronikken avklarer Fafo-forskerne Anne Mette Ødegård og Anette Brunovskis forholdet mellom begrepene sosial dumping arbeidslivskriminalitet og menneskehandel.
Arbeidsmiljøloven åpner for at arbeidsgivere, på spesielle vilkår, kan ansette personer midlertidig, eller leie inn fra bemanningsforetak. I en ny rapport fra Fafo har forskerne beregnet omfanget på brudd på disse vilkårene og finner at et høyt antall av virksomhetene er i gråsonen eller bryter dem.
EUs mobilitetspakke består av tre «delpakker» lansert i perioden fra 2017 til 2019, trolig med full virkning i alle EU-land i løpet av 2021. I et nytt faktaflak fra Fafo Østforum kan du lese om de nye reguleringene av transportsektoren i EU og EØS, inkl. norske særkrav og handlingsrom, tidslinje og lenker til releavnte dokumenter.
Handlingsrommet var tema både i Europautredningen (NOU 2012: 2) og Hjelmeng-utvalgets rapport fra 2018. På dette frokostseminaret ble handlingsrommet i EØS-avtalen diskutert, med særlig vekt på arbeidsmarkedet og offentlig sektor. Seminaret ble strømmet, og du kan se opptak på Fafo-tv. På seminarets nettside kan du laste ned innledernes presentasjoner.
P4 interjuvet Fafo-forsker Anne Mette Ødegård og Arbeidstilsynets Pål Andresen Skaufjord da Fafo lanserte rapporten "Menneskehandel i arbeidslivet".
Parat var på lanseringen og oppsummerer Fafos funn.
– Det er vanskelig å avdekke menneskehandel i arbeidslivet. Bruddene skjer i tilsynelatende legitime bedrifter. Kronikk av Fafo-forskerne Anne Mette Ødegård og Anette Brunovskis i Klassekampen 11. desember.
Bygging av veier, jernbane, bruer og tunneler i Norge overlates i stadig større grad til utenlandske entreprenører. I et nytt faktaflak fra Fafo Østforum kan du lese om vekst, erfaringer og oppdragsgiveres muligheter til å stille krav.
Fagfolk og media har i flere år meldt om grov utnytting i arbeidslivet – historier om underbetaling, tilbakeholdt lønn, elendige og uverdige boforhold og trusler. En ny Fafo-rapport viser at det hersker forvirring om grensene mellom grov sosial dumping og menneskehandel, at det er vanskelig å avdekke saker og problematisk å gi hjelp til ofrene. Den nye Fafo-rapporten «Menneskehandel i arbeidslivet» ble lansert i dag.
En ny bok, redigert av Jens Arnholtz og Nathan Lillie, analyserer hvordan EUs regulering av utsendte arbeidere driver institusjonell endring i nasjonale arbeidsmarkedssystemer. Arnholz er forsker ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet.