Skip to main content
 

To rapporter presentert på konferansen om nordisk-baltisk samarbeid mot a-krim

25. september 2024

Fafo har i flere år fulgt et nordisk-baltisk samarbeid om arbeidslivskriminalitet. Fafos rapport ble presentert på konferansen «Nordic-Baltic seminar on work-related crime» som ble holdt i Stockholm 12. september. På konferansen presenterte også svenske Mynak en rapport med de nordiske landenes erfaring med arbeidslivskriminalitetens innvirkning på arbeidsmiljøet.

Ny Fafo-rapport

20905Arbeidskriminalitet er et økende problem som krever samarbeid på tvers av landegrensene mellom nasjonale myndigheter og mellom land. At kampen mot arbeidslivskriminalitet ikke er en «quick fix» bekreftes også når alle landene som deltar i samarbeidet så langt forteller om sine erfaringer og hvordan de jobber.

I det baltisk-nordiske samarbeidet har det også vært samarbeid mellom land og felles inspeksjoner, et arbeid som er fulgt av den norske forskningsstiftelsen Fafo. Rapporten, som er forfattet av Fafo-forskerne Kristin Alsos, Johanne Stenseth Huseby og Anne Mette Ødegård, ble presentert i Stockholm.

anne mette oedegaard portrett 2d63a675– Skal man kunne kontrollere utsendte arbeidere, må man samarbeide på tvers av landegrensene. I dag flyter arbeidere mellom land og det går for fort for de nasjonale myndighetene. De som har ansvar for arbeidstilsynet klarer ikke dette selv og det handler ikke bare om arbeidsforhold, men også rett til trygghet og skatt, sier Anne Mette Ødegård, seniorforsker ved Fafo og prosjektleder for Fafo Østforum.

Det nordisk-baltiske samarbeidet skal formaliseres

Konferansen ble arrangert av den svenske regjeringen under det svenske formannskapet i Nordisk Ministerråd. Sverige, som eneste nordiske land, har ikke vært en del av det nordisk-baltiske samarbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Men nå skal samarbeidet formaliseres på arbeidsmarkedsministermøte på Island i november, og fra januar 2025 blir dermed også Sverige en del av det nordisk-baltiske samarbeidet rundt arbeidslivskriminalitet.

– Det haster med å bekjempe kriminalitet, juks og overgrep knyttet til arbeidslivet. Arbeidslivskriminalitet fører til risiko for at arbeidstakere blir utnyttet på ulike måter og dette øker utryggheten i arbeidslivet. For å stoppe denne typen kriminalitet er det viktig at vi samarbeider mer på tvers av landegrensene, sa Sveriges likestillings- og arbeidsminister Paulina Brandberg da hun åpnet konferansen i Stockholm.

Ny Mynak-rapport

2024 rapp2 mynak Hur arbetslivskriminalitet paverkar arbetstagares arbetsmiljoPå konferansen presenterte Mynak, den svenske myndigheten for arbeidsmiljøkunnskap, en ny kunnskapsoversikt over de nordiske landenes erfaring med arbeidslivskriminalitetens innvirkning på arbeidsmiljøet.

Cecilie Myrvold og Anne Kristine Holstad, inspektører ved Arbeidstilsynet siden 2017, beskriver tilsynsbesøk der de ansatte stikker av fordi de mangler relevante papirer. Eller at de møter arbeidstakere som har inngått avtaler med arbeidsgivere om arbeidstid, som gjør at de for eksempel ikke får betalt for overtid. Når en ansatt har signert en slik avtale, er det begrenset hva kontrollørene kan gjøre.

Anne Kristine Holstad reflekterer over at en av grunnpilarene i norsk arbeidsliv utfordres når folk fra mange land og bedrifter blir en del av norsk arbeidsliv.

– Den norske modellen er basert på trepartssamarbeid og den bygger på tillit, frivillighet og samhold. Vi har bygget systemet vårt på den måten å tenke på, og når vi møter kulturer som ikke er basert på tillit, forstår de ikke våre begreper eller måter å resonnere på.

Nyhet