Skip to main content
 

Ny Fafo-rapport: Bedre håndheving gjennom forbedret nordisk-baltisk samarbeid

12. september 2024

Temaet er håndheving av regelverk for utstasjonerte arbeidstakere. Fafo har samarbeidet med arbeidstilsynene i Norge, Danmark, Island, Latvia, Estland, Litauen og Finland for å identifisere beste praksis og bidra i arbeidet med å forbedre transnasjonalt samarbeid om håndhevingen. 12. september ble sluttrapporten fra prosjektet lansert.

Prosjektet Better Enforcement Through Improved Nordic–Baltic Cooperation (BETIC), er finansiert av European Social Funds+.

Målet med prosjektet har vært å fremme samarbeid på tvers av landegrensene mellom myndigheter, inkludert bruk av IMI (Internal Market Information System). Målet har også vært å bidra med kunnskap til arbeidet i European Labour Authority (ELA).

Fri flyt av tjenester i det indre marked inkluderer å sende arbeidstakere for å yte tjenester i en annen medlemsstat på midlertidig basis, også kalt utsendt arbeid. Det er innført en rekke reguleringer både på EU-nivå og nasjonalt for å beskytte situasjonen til utsendte arbeidstakere, og samtidig sikre at bedrifter og arbeidstakere kan bevege seg fritt innenfor det indre markedet. Temaet i denne rapporten er håndheving av regelverk for utsendt arbeid. Blant utfordringene for håndheving er mangelfullt samarbeid mellom nasjonale myndigheter, begrenset grenseoverskridende samarbeid og mangel på effektive sanksjoner.

Rapporten er forfattet av Fafo-forskerne Kristin Alsos, Johanne Stenseth Huseby og Anne Mette Ødegård.

kristin alsos portrett 2

 Johanne stenseth huseby portrett 4e7ecef0anne mette oedegaard portrett 2d63a675

Nyhet