Skip to main content
 

Skjerpet kurs mot sosial dumping og hvitvasking

19. september 2024

Våren 2024 sendte TV-dokumentaren «The Black Swan» sjokkbølger gjennom Danmark. Nå skal rettshåndhevelse og søksmål stoppe samarbeidet mellom gjenger og advokater om hvitvasking og sosial dumping. Det har også vært en kraftig innstramming av den danske kontrollen med sosial dumping.

Dokumentarene «Den sorte svane» avslørte av hvordan kriminelle gjenger og forretningsadvokater samarbeider for å svindle statskassen for millioner, hvitvaske penger og utnytte utenlandsk arbeidskraft i strid med reglene som skal forhindre sosial dumping.

Den danske regjeringen og Folketinget har i månedene etter at dokumentaren ble sendt strammet inn lovverket på flere områder, og flere rettssaker mot sakens hovedpersoner er startet eller er på vei til domstolene.

Det har også vært en kraftig innstramming av den danske kontrollen med sosial dumping.

  • Fra 2023 har dansk arbeidstilsyn, skatteetat og politi jobbet tett sammen for å sikre ordnede forhold på det danske arbeidsmarkedet.
  • Fellesmyndighetenes innsats mot sosial dumping har også innledet samarbeid med Polen og European Labour Market Authority (ELA) om koordinert tilsyn med polske vikartjenester i Danmark.

Arbeidsminister Ane Halsboe-Jørgensen (sosialdemokratiet) uttalte:

«Mange av utfordringene vi har i Danmark med ulovlig utstasjonering av tredjelandsborgere er også en utfordring i resten av Europa. Derfor er det positivt at vi samarbeider på tvers av landegrensene og dermed lettere kan håndheve reglene».

Og nylig inngikk et bredt politisk flertall en ny avtale som ytterligere strammer inn innsatsen mot sosial dumping ved å gi flere muligheter til å slå ned på ulovlig arbeidskraft:

  • Det vil være mulig å stoppe entreprenører som gang på gang grovt bryter reglene, noe som har vært et stort ønske fra fagbevegelsen.
  • Det er også åpnet tilsyn med boliger som arbeidsgivere leier ut til sine ansatte.
  • I tillegg kan Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) kreve at ansatte identifiserer seg når SIRI har tilsynsbesøk hos bedrifter.
Nyhet