Skip to main content
 

I sentrum for saker om utnyttelse og underbetaling

18. juni 2024

Flere ganger har danske Carl Richard Christensen, kjent som "Køge-Calle" fra danske TV2s "Den sorte svane", stått i sentrum for saker om utnyttelse og underbetaling av utenlandske håndverkere. Tre ganger har firmaet hans gått konkurs før regningen skulle betales.

I 2017, ble et av firmaene med Christensen som bakmann, dømt til å betale en bot på flere millioner danske kroner i en farlig voldgiftssak.

I 10 måneder underbetalte og utnyttet firmaet One4All ApS flere polske malere på fire ulike byggeplasser i København. Her arbeidet 35 polske bygningsarbeidere seks-syv dager i uken for en timelønn på 75 danske kroner i timen.

Christensen var medeier av et av selskapene som eide One4All ApS, da utnyttingen av de polske malerne pågikk. Da regningen skulle betales, var imidlertid Christensen ute av One4All, som plutselig gikk konkurs.

Også i 2019 og i 2021 har Christensen vært involvert i lignende saker. Først for underbetaling av latviske håndverkere, og deretter for underbetaling av ukrainske stillasarbeidere.

Ifølge Palle Bisgaard, nestformann i 3F Byggegruppen, er Køge-Calles metoder ikke bare velkjente, men nærmest normale i den useriøse delen av byggebransjen.

– Bakmennene skjuler seg i lange entreprisekjeder. Og hvis de blir tatt, går firmaet bare konkurs når de blir dømt, forklarer Bisgaard.

Nyhet