Skip to main content
 

– Regulerte arbeidsforhold fastsetter hvordan arbeiderne skal bo

10. mars 2024

På brakkeriggen Camp Rugtvedt bor det 484 arbeidere. Arbeidsgiveren betaler for arbeiderne som bor her, inkludert maten.

– Det er for å forhindre sosial dumping. I byggebransjen har man ikke de samme reglene, og der har man jo sett eksempler på at mange blir stuet inn i én bolig samtidig som de blir trukket flere tusen kroner i lønn for det, sier Odd André Svarstad i 4Service som driver brakkeleiren.

Svarstad forteller at dette med brakkeleirer er ganske unikt for Norge, og at det ikke er utbredt i nabolandene Sverige og Danmark. Ifølge han handler det om at arbeidsforholdene innen anlegg og industri er mer regulert i Norge, og at dette blant annet fastsetter hvordan arbeiderne skal bo, og at de skal ha fire måltider om dagen.

Driften av en camp er på mange måter som et hotell, men der beliggenheten til hoteller gjerne vil være «der det skjer», er tanken en annen bak campene.

Svarstad forteller at beliggenheten midt i et område omgitt av industri ikke er tilfeldig.

– De som bor her er her for å jobbe, og for avslapping når de har fri. Da er det naturlig at riggene ligger plassert tett på der arbeidet skal foregå, sier Svarstad.

I tillegg til å bosette mange arbeidere, er Camp Rugtvedt også arbeidsplassen til mange. De er 35 ansatte her med kantine, renhold og ledelse.

Nyhet