Skip to main content
 

Mener Arbeidstilsynet stiller for strenge krav til innkvartering

15. juni 2024

Fire sesongarbeidere fra Thailand ble funnet bevisstløse i en campingvogn i Rendalen, trolig på grunn av kullosforgiftning. Bedriften de jobber for, Norske Moseprodukter AS understreker at de ikke er ansvarlig for innkvarteringen til sesongarbeiderne, men peker på at strenge krav fra Arbeidstilsynet hindrer bedre innkvartering.

Norske Moseprodukter AS har 25 faste ansatte ved fabrikken i Rendalen. I tillegg bruker de mellom 40 og 50 sesongarbeidere hvert år, for å møte sine produksjonsmål. Sesongarbeiderne kommer fra blant annet Polen, Lituaen, Ukraina, Vietnam og Thailand.

Eier og styreleder Bjørn Dingstad forteller han at han har fått rapport om at det etter forholdene går bra med alle sesongarbeiderne.

Dingstad understreker at de ikke er ansvarlig for innkvarteringen til sesongarbeiderne, og mener situasjonen kunne ha vært unngått:

– Arbeiderne vil helst leie våre brakker, vi har omtrent 20 av dem, men vi får ikke leie dem ut fordi da må de ha innlagt vann og internett ifølge Arbeidstilsynet, sier Dingstad.

Bedriftseieren referer til regelverket hvor arbeidsgiver som vil innkvartere sine sesongarbeidere må sørge for at boforholdene holder en viss standard. Arbeidstilsynet slo fast i et vedtak etter tilsyn hos Dingstad i 2022, at brakka vurderes som «uverdig» for arbeiderne å bo i.

Les også: Arbeidsgiver om skadede sesongarbeidere i Rendalen: De blir utskrevet onsdag eller torsdag

Fem utenlandske sesongarbeidere ble fraktet til sykehus etter mulig gass- eller kullosforgiftning i Rendalen. Politiet mistenker ikke noe kriminelt, men etterforsker fortsatt årsaken til forgiftningen. Arbeidsgiveren bekrefter at alle fem kommer hjem igjen innen onsdag eller torsdag (Aftenposten, 11.06.24)

Nyhet