Skip to main content
 

Muliggjør rekruttering av ukrainske flyktninger til bussjåføryrket

20. desember 2023

19. desember sendte Arbeids- og inkluderingsdepartementet et forslag på høring om unntak fra botidskravet ved utstedelse av kjøreseddel for ukrainske bussjåfører i Norge.

I høringsbrevet foreslås en endring i yrkestransportloven som innebærer midlertidig unntak fra botidskravet ved utstedelse av kjøreseddel for ukrainske bussjåfører som fremlegger gyldig politiattest fra hjemlandet.

Siden forsommeren har NHO Transport jobbet med å fjerne barrierene for å ansette ukrainske flyktninger til bussjåføryrket i Norge.

Administrerende direktør i NHO Transport, Jon H. Stordrange, kaller det en vinn-vinn for fire parter:

– Ukrainske sjåfører får meningsfylte jobber basert på tidligere utdanning og erfaring, myndighetene slipper å understøtte personer uten jobb og får i stedet viktige skatteinntekter, for de reisende reduseres faren for kanselleringer på grunn av sjåførmangel og busselskapene får ansatt nødvendige og kompetente sjåfører, sier han.

Det er satt en forkortet høringsfrist til 31.01.2024 for å sikre at en lovproposisjon raskt kan fremmes for Stortinget. Deretter antas det at endringene vil tre i kraft raskt.

Nyhet