Utvalget finner at noen næringer og grupper skiller seg ut. Næringene servering, overnatting, personlig tjenesteyting og detaljhandel har høyere forekomst av lavlønn enn andre. I tillegg er unge, personer med kort utdanning, innvandrere, uorganiserte og kvinner også overrepresentert. Det er også mer lavlønn i små virksomheter, i deltidsstillinger og i midlertidige stillinger.
I rapporten skriver utvalget at den økte innvandringen til Norge de siste 20 årene har påvirket sammensetningen i befolkningen og i arbeidslivet. Innvandrere har stått for størstedelen av sysselsettingsveksten i landet siden årtusenskiftet. Arbeidsinnvandringen var særlig sterk i årene etter EUs østutvidelse, og det har i tillegg vært en økning i ikke-bosatte lønnstakere på korttidsopphold fra Øst-Europa.
Videre poengterer utvalget at innvandrere i større grad enn andre har lave lønninger. Den økte innvandringen trekker derfor isolert sett i retning økt omfang av lavlønn. I perioden etter EUs utvidelse østover og påfølgende høy innvandring, var det tydelig økning i omfanget av lavlønn. Samtidig er det samspill mellom blant annet lønnsnivå, omfang av innvandring og utviklingen i næringssammensetning.
Utvalget vektlegger at dersom tilgangen på arbeidskraft som aksepterer relativt lave lønninger, bidrar til at næringer med mye lavlønn vokser i omfang, tilsier det at andelen lavlønnsjobber øker.