Skip to main content
 

Den svenske regjeringens motstand mot minstelønn er tonet ned

  • 08. desember 2021

I dag vedtok EUs ministerråd et kompromiss om minstelønn.
Sverige støttet sammen med et stort flertall av EUs medlemsland kompromisset, men protokollen var overraskende forsiktig formulert i lys av svenske arbeidsminister Eva Nordmarks løfte om å forsvare den svenske modellen «med alle tilgjengelige» midler.

Hun advarte om å stramme inn innholdet i forhandlingene om direktivet som nå pågår. Forslaget som ligger på bordet nå er den ytterste grensen for oss, sa Eva Nordmark.

– Respekten for partene i arbeidslivet skal bestå gjennom hele forhandlingen. Vi har sett på parlamentets rapport og vi frykter at ytterligere kompromisser kan forstyrre den delikate balansen i teksten og at det kan føre til at et flertall av medlemslandene ikke kan støtte teksten, understreket hun på møtet.

Sverige vil motsette seg all lovgivning som innebærer en direkte involvering av EU i lønnsdannelsen og vil «resolutt motsette seg» all slik lovgivning, forklarte Nordmark også i uttalelsen.

Som Arbetsvärlden rapporterte i forrige uke: den felles motstanden Sverige og Danmark så langt har hatt mot utformingen av direktivet har sprukket. Den danske ministeren stemte sammen med Ungarn mot kompromissforslaget.

Les hele saken: Regeringens motstånd mot minimilöner har tonats ner (Arbetsvärlden.se, 06.12.21)

 
Nyhet