Koronakrisen

I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronakrisen.

 

Smittevern og karantene har gitt lav aktivitet i petroleumsrettet leverandørindustri

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå for perioden januar-mars i år viser et kraftig fall i petroleumsrettet leverandørindustri. Strenge smittevernsregler og karantene for ansatte meldes som viktige årsaker bak den lave aktiviteten. Dette rammer særlig bruken av utenlandsk arbeidskraft. 

Metal Supply, 08.05.20

Ber regjeringen fremme en sak om skjerpede seriøsitetskrav i offentlige anbud

Fire stortingsrepresentanter fra Ap mener det må gjøres grep som sikrer at seriøse håndverksbedrifter som baserer driften sin på kompetanse, redelighet og egne faste ansatte, ikke blir tapere i konkurransen om oppdrag både i privat og offentlig sektor.

Stortinget Saker og Publiksjoner, 07.05.20

Sesongarbeidere fra tredjeland får reise inn i Norge

– Jeg er glad for at vi nå vil få gjort endringer i regelverket som innebærer at sesongarbeidere fra land utenfor EØS som skal arbeide i landbruket, kan komme til Norge, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF). Dette er viktig for næringene våre. Det er mange produsenter som i mange år har benyttet seg av sesongarbeidere fra tredjeland.

Regjeringen, 06.05.20

Påla utenlandske arbeidere karantene

Politiet opplyser at de har vært på en byggeplass i Sykkylven og kontrollert to utenlandske arbeidere. Politiet mener de ikke har overholdt karantenebestemmelsene, og blir anmeldt for dette. De er nå pålagt karantene.

NRK Møre og Romsdal, 06.05.20

Endringer i dagpenge- og utlendingsforskriften for permitterte faglærte utlendinger

Arbeids- og sosialdepartementet foreslår midlertidige endringer i dagpenge- og utlendingsforskriften for faglærte utlendinger som er permitterte under covid-19-pandemien. Høringsfristen er 8. mai.

Arbeids- og sosialdepartementet, 05.05.20

Derfor er gartnerier avhengig av utenlandsk arbeidskraft

Skarstad Gartneri i Kongsvinger har ansatte fra Litauen – dét ble problematisk da Norges grenser stengte i mars. I tillegg sluttet fly og båter å gå. Landbruksarbeid er tungt kroppsarbeid til ukurante tider, for oppgavene er ofte avhengig av været og det krever fleksibilitet fra de ansatte. Mange nordmenn har ikke så lyst til å jobbe med slike vilkår, sier Skarstad Gartneri, men de håper nå at ungdommer og permitterte vil bidra for å bevare landbruket.

TV2, 06.05.20

Kommentar: – Dårleg løn er verdas takk

– Jordbruksarbeiarar tener ikkje godt i Noreg, heller. Årsaka kan vera at det generelt er dårleg inntening i jordbruket. Skal jordbruksarbeidaren tene meir enn 123 kroner per time, må me vera villige til å betale meir for maten. Det trengst eit nytt, globalt matsystem som legg ein annan kurs enn sosial dumping av bønder og arbeidarar, skriver Hilde Lysengen Havro.

Nationen, 06.05.20

Kraftselskaper fremskynder byggeprosjekter

Nettselskaper og kraftprodusenter flere steder i Norge fremskynder bygge- og vedlikeholdsprosjekter for å holde samfunnshjulene i gang og beredskapen oppe. – Norske myndigheter har heldigvis lettet på innreisereglene for utenlandsk arbeidskraft, slik at nødvendig teknisk personell kan komme til Norge for å fullføre prosjekter, sier adm.dir Knut Kroepelien i Energi Norge. 

Energi Norge / NTB Info, 05.05.20

Fitjar taper 100.000 dagen på manglende arbeidskraft

Fitjar Mekaniske Verksted sliter med å ferdigstille båter uten polske arbeidere. – Byggingen blir ikke effektiv når vi mangler folk, og det koster, sier verftsdirektør Hugo Strand til E24.

Radio Hordaland / E24.no, 03.05.20

Videoreportasje: Bærbønder gruer seg for å ta imot sesongarbeidere

Mangelen på sesongarbeidere og korona-sikkerheten skaper en tvist for bærbøndene i Sogn: – Det er ingenting vi kunne tenke oss mer enn å levere bær – men ikke til enhver pris. Vi må tenke på sikkerheten til dem som vi har ansette, sier en bærbonde til TV2. Vik kommunes folketall øker med rundt 20 prosent når de normalt huser mellom 500 og 600 sesongarbeidere.

TV2.no, 03.05.20

Varsler økt korona-kontroll av bedrifter

– Vi mistenker at flere aktører benytter coronakrisen til å bryte regelverket og utnytte ansatte. Når Arbeidstilsynet ikke er ute, er det en del av de mest useriøse og kriminelle som føler de har friere spillerom, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

VG, 01.05.20

– Det må lønne seg å jobbe i norsk matproduksjon

Det er en grunn til at det stort sett er utlendinger som jobber på norske gardsbruk. Det er den lave lønna. Per Olav Lundteigen (Sp) og Jørn Eggum (Fellesforbundet) er helt enige om det. Også om at det er en dårlig idé å løse korona-krisa med dagpenger.

FriFagbevegelse, 30.04.20