koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

Korona har vært knekken for mange jordbærbønder: – En bransje i krise


Koronapandemien tærer på. Jordbærbonde Per Fredrik Saxebøl er avhengig av nok folk for å plukke alle jordbærene. Men reglene for blant annet karantenehotell ved innreise til Norge, har gjort det vanskelig for sesongarbeidere å komme hit.

Dagbladet, 17.06.21

Utenlandsvaksinerte med norsk fødselsnummer eller d-nummer slipper innreisekarantene


– Mange som har tatt koronavaksine i utlandet, vil nå kunne få etterregistrert vaksinen, få grønt koronasertifikat og dermed få unntak fra eller forkortet innreisekarantene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Det er en forutsetning at vaksinene er godkjente av det europeiske legemiddelbyrået.

Helse- og omsorgsdepartementet, 16.06.21

Jordbærsesongen og tilgang på arbeidskraft


Landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad (KrF) har besvart skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp):

– Vil statsråden og regjeringa prioritere å finne ei løysing for grøntnæringa no som jordbærsesongen nærmar seg med stormskritt for å sørge for at næringa får tilgang på nødvendig arbeidskraft i tide?

Stortinget, 14.06.21

Avhengig av innleid utenlandsk arbeidskraft – bemanningskrise på intensivavdelingen


Intensivavdelingen på Oslo universitetssykehus får ikke sommerturnusen til å gå opp.

– Vår virksomhet er basert på innleie av utenlandsk arbeidskraft. Det er en utdatert og lite bærekraftig modell, sier avdelingsleder Øystein Fahre ved Postoperativ/Intensivavdelingen på Oslo universitetssykehus.

VG, 11.06.21

Fryktar store tap i grøntnæringa – håpar regjeringa vil mjuka opp innreisereglane for sesongarbeidarar


Sjølv om det er lempa litt på krava om å få godkjent sesongarbeidarar i grøntnæringa, manglar det framleis fleire tusen personar til å hausta norske bær og grønsaker. Bondelaget fryktar store delar av avlingane vil gå til spille.

Hordaland Folkeblad / NTB / NPK, 09.06.21

Letter ikke på innreisekravene for forskere


Norske universiteter og høgskoler har denne våren fortvilt over de strenge innreisereglene til Norge. Flere hundre internasjonale forskere sitter fremdeles koronafast i utlandet i påvente av å få komme inn i landet og til sine nye arbeidsplasser. Kun noen få har siden 14. april fått unntak fra reglene.

Khrono, 09.06.21

Agurkbønder dropper årets sesong av frykt for å ikke få inn sesongarbeidere


Bøndene kastet 200.000 agurkspirer. Tør ikke satse uten utenlandske sesongarbeidere. Orkla må hente agurker fra utlandet for å sikre nok sylteagurk.

NRK Oslo og Viken, 09.06.21

Over 7000 bortvist på grensen. Mange arbeidsinnvandrere har måttet snu


7490 personer har hittil i år blitt nektet inngang til Norge som følge av koronareglementet. – Stort sett er det arbeidsinnvandrere vi stopper og ber snu, forteller Stian Stian Trondrud Rasmushaugen, politiførstebetjent i Øst politidistrikt til P4-nyhetene.

P4, 09.06.21

Bygging av skip bidrar til nedgang i industriproduksjonen


Norsk industriproduksjon hadde en nedgang på 1,9 prosent fra mars til april 2021, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Nedgangen kommer etter høy aktivitet i mars. Bygging av skip og oljeplattformer var det som bidro til nedgang. Mange virksomheter innen disse to næringene melder at karantene og reiserestriksjoner for utenlandske ansatte som årsak til nedgangen.

Metal Supply, 07.06.21

Debatt: – Utenlandske ansatte som arbeider i Norge for norske selskaper må slippe karantenehotell


– Det blir stadig vanskeligere å forstå hvorfor ikke også utenlandske ansatte som kan fremvise vaksinesertifikat slipper karantenehotell. Regjeringen må snart la også de som arbeider i Norge for norske selskaper få slippe karantenehotell når de kan fremvise vaksinesertifikat, skriver Audun Ingvartsen, forbundsleder i Lederne.

Avisa-Vest, 06.06.21

Slipper karantenehotell ved innreise – men kun hvis du er vaksinert i Norge


Vaksinerte slipper karantenehotell fra 3. juni, men må ta karantene i eget hjem. Regelen om at vaksinerte slipper karantenehotell i Norge gjelder foreløpig ikke for folk som er vaksinert i andre land. Koronasertifikatet kommer 11. juni. Samtidig som innreisekarantene endres, foreslår regjeringen å styrke grensekontrollen. Les saker fra NRK og karantenehotellforskrift fra regjeringen.

Fafo Østforum, 05.06.21

Skogeiere og sentrale aktører i skognæringen kan nå søke om ekstraordinært tilskudd til skogplanting


35 millioner skogplanter er klare til utplanting, men det er utfordrende å skaffe nok arbeidskraft. På grunn av covid-19-epidemien, er grensene stengt for utenlandske sesongarbeidere som normalt utfører det meste av skogplantingen her i landet. Å finne annen norsk arbeidskraft medfører merkostnader.

Landbruksdirektoratet, 03.06.21

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie