I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
Sterkeste oppbemanningsplaner på 18 år
Arbeidsgivere i alle sektorer planlegger å bemanne opp i fjerde kvartal, ifølge ManpowerGroups nyeste arbeidsmarkedsbarometer. Men stadig flere sliter med å rekruttere de menneskene som trengs.
– Nå som grensene åpnes igjen er det særlig bransjene som er avhengige av mye utenlandsk arbeidskraft som skal ansette. Men det er stor usikkerhet om hvor mange som faktisk kommer tilbake til Norge, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup Norge.
Mangler arbeidere etter Brexit: Trenger 100.000 sjåfører
Det mangler omtrent 100.000 sjåfører i Storbritannia, som er rammet av varemangel også i andre butikker. Da landet gikk ut av EU, var tanken at EU-jobbene skulle gå til britiske arbeidere. Men dårlige lønns- og arbeidsforhold, kombinert med forsinkelser i utdanningen av nye sjåfører på grunn av pandemien, har gjort sjåførmangelen akutt.
Restriksjoner på innreise til Norge fjernes gradvis. Arbeidstilsynet skal fortsatt forhåndsgodkjenne oppholdsssted
– Vi har levd lenge med strenge tiltak på grensene. Dette har vært viktig for å bekjempe importsmitte. Når vi nå går over til en normal hverdag, legger regjeringen opp til en gradvis nedtrapping av begrensningene på innreise til landet. Dette vil skje under nøye overvåking, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).
Endringer i innreiseregler for flere land og områder – fra 25. september kl. 16
I forbindelse med overgangen til «En normal hverdag med økt beredskap» 25. september klokken 16.00 skal det gjennomføres en gradvis nedtrapping av innreisereglene. Det gjøres også en rekke endringer i landvurderingen.
Sesongarbeidere kan bli i Norge ut året
Regjeringen har besluttet at sesongarbeidere som ikke kan reise hjem på grunn av koronarestriksjoner i hjemlandet, kan bli i Norge ut året.
Endringer i innreiseregler for flere land og områder – fra 20. september
Regjeringen innfører krav til karantenehotell for Slovenia, og innfører innreiserestriksjoner og karantenekrav for Færøyene og to regioner i Finland. Australia er ikke lengre kategorisert som et lilla land. For øvrige land, områder, øygrupper og regioner beholdes samme tiltaksnivå som før.
Nær 5 000 utenlandske arbeidstakere i grøntnæringen har fått innvilget innreise
Grøntnæringen med behov for utenlandsk arbeidskraft har siden slutten av mars måttet søke godkjenning via Landbruksdirektoratets ordning før arbeidstakerne kan komme inn i Norge. Det var stor pågang fra grøntforetakene i hele vår. Lettelser i innreiserestriksjonene har ført til markert fall i antall søknader.
Havyard-verftet tapte flere 10-talls millioner på koronaen
Havyards verft i Leirvik har mange utenlandske arbeidstakere.
Karantene, testing, innreiseforbud og innreiserestriksjoner har bidratt til forsinkelser i leveranser. Og to ganger har verftet vært truffet av smitteutbrudd, og begge ganger måtte de stenge ned.
Hoteller mangler ansatte: – Vanskeligere enn krisen under pandemien
Driverne av et lite hotellkonsern og et utelivskonsern opplever det samme: De kan ikke ta imot like mange gjester som de ønsker, fordi de ikke får tak i den kompetansen de trenger. En del av utfordringen er færre arbeidsinnvandrere.
Endringer i innreiseregler for flere land og områder – fra 13. september
Regjeringen innfører innreiserestriksjoner og karantenekrav for Slovakia. Fem regioner i Finland og én region i Sverige blir grønne, og krav til karantenehotell oppheves for Kypros, Korsika og Kreta.
Koronasertifikatet etter gjennomgått covid-19 blir grønt i 12 måneder, mens EU holder på 180 dager
Koronasertifikatet til innenlands bruk oppdateres 10. september slik at det er grønt i 12 måneder etter gjennomgått covid-19-sykdom. Det blir ingen tilsvarende endring i fritak fra innreisekarantene for personer som har gjennomgått covid-19.
Britisk mangel på arbeidskraft kan vedvare i opptil 2 år
Brexit kombinert med koronapandemien har medført mangel på kvalifiserte arbeidstakere. Under pandemien har flere utenlandske arbeidere dratt fra Storbritannia, noe som påvirker sektorer som serveringsbransjen og logistikk. Samtidig gjør nye regler for innvandring det vanskeligere å erstatte de som har forlatt landet.