I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
Fryktar store tap i grøntnæringa – håpar regjeringa vil mjuka opp innreisereglane for sesongarbeidarar
Sjølv om det er lempa litt på krava om å få godkjent sesongarbeidarar i grøntnæringa, manglar det framleis fleire tusen personar til å hausta norske bær og grønsaker. Bondelaget fryktar store delar av avlingane vil gå til spille.
Bygging av skip bidrar til nedgang i industriproduksjonen
Norsk industriproduksjon hadde en nedgang på 1,9 prosent fra mars til april 2021, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Nedgangen kommer etter høy aktivitet i mars. Bygging av skip og oljeplattformer var det som bidro til nedgang. Mange virksomheter innen disse to næringene melder at karantene og reiserestriksjoner for utenlandske ansatte som årsak til nedgangen.
Debatt: – Utenlandske ansatte som arbeider i Norge for norske selskaper må slippe karantenehotell
– Det blir stadig vanskeligere å forstå hvorfor ikke også utenlandske ansatte som kan fremvise vaksinesertifikat slipper karantenehotell. Regjeringen må snart la også de som arbeider i Norge for norske selskaper få slippe karantenehotell når de kan fremvise vaksinesertifikat, skriver Audun Ingvartsen, forbundsleder i Lederne.
Slipper karantenehotell ved innreise – men kun hvis du er vaksinert i Norge
Vaksinerte slipper karantenehotell fra 3. juni, men må ta karantene i eget hjem. Regelen om at vaksinerte slipper karantenehotell i Norge gjelder foreløpig ikke for folk som er vaksinert i andre land. Koronasertifikatet kommer 11. juni. Samtidig som innreisekarantene endres, foreslår regjeringen å styrke grensekontrollen. Les saker fra NRK og karantenehotellforskrift fra regjeringen.
Færre søknader om arbeidsinnvandring i 2020, men større informasjonsbehov om regelverk og innreiserestriksjoner
2020 – et år preget av unntakstilstand, skriver Servicesenter for utenlandske arbeidstakere (SUA) i sin årsrapport for 2020. Koronapandemi og vekterstreik medførte at de fem servicesentrene i perioder var stengt eller hadde begrenset åpningstid. Antall personer som kom til Norge for å jobbe i 2020 var langt lavere enn i 2019, og det var naturlig nok dermed også langt færre henvendelser til servicesentrene i 2020.
300 ungdommer ansatt for å plante skog
I alt har skogsamvirket bestilt 25 millioner planter denne våren. De seinere åra har dette vært en jobb som er utført av utenlandsk arbeidskraft. I år, som i fjor, har koronaen satt en stopper for dette. Det er derfor satset storstilt på rekruttering av norsk arbeidskraft og særlig på ungdom, skriver Skogeierforbundet.
Skogeiere og sentrale aktører i skognæringen kan nå søke om ekstraordinært tilskudd til skogplanting
35 millioner skogplanter er klare til utplanting, men det er utfordrende å skaffe nok arbeidskraft. På grunn av covid-19-epidemien, er grensene stengt for utenlandske sesongarbeidere som normalt utfører det meste av skogplantingen her i landet. Å finne annen norsk arbeidskraft medfører merkostnader.
Koronausikkerhet gir mindre jordbær. Kan gi høyere pris i årevis
Usikkerheten de siste sesongene har gjort at flere bønder har kuttet i produksjonen. Det kan gi mindre bær og høyere priser i lang tid.
– Her ser det veldig fint ut. Alt ligger til rette for at det blir en god sesong, sier jordbærbonde Trond Nystuen. Men det er ikke bare blomstring de venter på i år.
– Nei, vi vet jo ikke om vi har noen til å plukke bæra, sier Nystuen.
En drøy uke før kurvene er i butikk mangler Myhrene fremdeles plukkere
Nye innreiseregler gjør at bonde Simen Andreas Myhrene får ta inn polske jordbærplukkere. Men halvparten har heller rukket å skaffe seg arbeid i Tyskland, og flere krav fra myndighetene skaper trøbbel for de som vil jobbe i Lier. Og nå begynner bæra å bli røde.
Utenlandsk arbeidskraft: – Forbrukerne må ta kostnaden
Det er lys i tunnelen for bøndene som trenger hjelp til innhøstingen. – Det haster for å redde både maten og økonomien. Det sier Øystein Øren, produktsjef med ansvar for landbruk i Frende Forsikring. Både Frende og Bondelaget tror norske forbrukere må belage seg på høyere butikkpriser for produktene som høstes denne sesongen.
Grøntprodusenter kan nå søke om tilskudd til opplæring av arbeidskraft
Innreiserestriksjonene er strenge som følge av covid 19-pandemien, og grøntnæringen har utfordringer med å få tak i kvalifisert arbeidskraft. Grøntprodusenter kan nå søke Landbruksdirektoratet om tilskudd til opplæring av arbeidskraft for sesongen 2021. Regjeringen har satt av 40 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett.
Tilskudd for å sikre planting av skogplanter våren 2021
Som følge av Covid-19-restriksjoner, er grensen stengt for utenlandske sesongarbeidere som normalt utfører hoveddelen av skogplantingen i Norge. Arbeidskraftsituasjonen så langt i 2021 er mer utfordrende enn på samme tid i fjor. Landbruks- og matdepartementet har i dag fastsatt en midlertidig forskrift om tilskudd til planting av skogplanter våren 2021.