FriFagbevegelse, 10.02.21

Utesteder uten minstelønn bør miste skjenkebevillingen, krever SV. Slik svarer Ap og Sp

Stadig flere norske kommuner krever at det kun skal gis skjenkebevilling til serveringssteder som betaler ansatte minstelønn. Nå vil SV at det skal gjelde i hele landet.  – Vi ønsker å sende et tydelig signal til alle bedrifter om at det er uakseptabelt å betale luselønn og slippe unna med det, sier stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson (SV).

I stadig flere norske kommuner fremmes det krav om at kommunen kun skal gi skjenkebevilling til bedrifter som betaler ut den lovbestemte minstelønna i bransjen. Slike krav har vært reist i byer som Trondheim, Tromsø, Stavanger, Bodø og Sarpsborg.

– Mange kommuner har ikke ressurser til å sørge for at de ansatte får det de har krav på etter loven. Derfor vil vi ha et nasjonalt vedtak, sier Wilkinson. Vi håper derfor å få et flertall av partiene på Stortinget til å stille seg bak dette forslaget:

«Regjeringen må i forskrift fastsette at serveringssteder som bryter arbeidsmiljøloven, eller tilbyr lønn under allmenngjort tariff, kan få inndratt skjenkebevillingen.»

Dette mener Ap, Sp, Fellesforbundet og Høyre:

Ingen av Aps ordførere i kommunene har sagt at det er behov for slike sanksjoner vedtatt i lov, men Ap skal vurdere SVs forslag om å stanse useriøse utelivsaktører så snart forslaget legges fram for Stortinget.

Senterpartiets helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe sier at partiet støtter SVs intensjon, men: – Problemet er bare om SV mener dette skal hjemles i alkoholloven. Da kobles skjenkebevilling mot at man ikke bryter andre lover.

– Det er langt igjen før det er slike regler på plass i alle kommunene, så vi er derfor for at dette kan bli en generell regel gjeldende i alle landets kommuner, sier Fellesforbundets Clas Delp, forbundssekretær med ansvar for hotell og restaurantbransjen.

– Jeg mener anstendige lønns- og arbeidsforhold skal være en del av vurderingen for å få skjenkebevilling. Men det bør være opp til kommunene, sier Høyres ledende arbeidslivspolitiker, Heidi Nordby Lunde.

Les hele saken: Utesteder uten minstelønn bør miste skjenkebevillingen, krever SV. Slik svarer Ap og Sp (FriFagbevegelse, 10.02.21)


Relaterte tema

Relaterte nyheter


Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie