Skip to main content
 

Bygget luksusskip for luselønn

03. mai 2022

Arbeidere forteller om 30 kroner timen. Jobbing uke etter uke uten fri. Timelister og kontrakter som ikke stemmer. Velkommen til kaoset bak byggingen av cruiseskip på Sunnmøre.

En oktoberdag 2021 ved porten til Vard Søviknes står politiet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet. De deltar i «Operasjon verft».

Dagens uanmeldte besøk er et av mange for å undersøke arbeidsforholdene ved Møre og Romsdals industrielle stolthet: Verftene.

Kontrollørene får en liste over alle som er på jobb denne dagen. Så sjekker de om utenlandske selskaper med arbeidere ved verftet er registrert i Norge. Det skal de være. Ellers kan de ikke rapportere lønn og skatt til norske myndigheter.

Et selskap sjekkes. Ingen treff. Et nytt selskap sjekkes. Ingen treff. Enda et. Ingen treff.

– Det er så mange som ikke er registrert at jeg gir opp, sier Skatteetatens kontrollør.

Etter besøket ved Vard Søviknes i oktober ba Arbeidstilsynet det rumenske selskapet, som heter Epoxy Floor, sende inn arbeidsavtaler, timelister og lønnsslipper. Arbeidstilsynet konkluderte med at arbeiderne fikk en timelønn på mellom 30 og 36 kroner.

Rumenerne er ikke de eneste som forteller om luselønn. «Operasjon verft» har gjennom to år undersøkt åtte verft i Møre og Romsdal. Ved samtlige er det funnet ulovlige arbeidsforhold hos underleverandører.

Nesten 500 arbeidere fra ulike land er intervjuet. I dag slippes rapporten som viser at:

  • Nesten halvparten av arbeiderne forteller om underbetaling
  • En av fem forteller om timelønn på 100 kroner eller mindre
  • 15 prosent av selskapene var ikke registrert i Norge

Les hele saken: Bygget luksusskip for luselønn (NRK, 03.05.22)

 
Nyhet