Debatt: – Har fiskernæringa gjort det den kan for å begrense importen av arbeidskraft?

Nordnorsk debatt, 16.01.21

– Hvis fiskeriindustrien virkelig ønsket å ansette nordmenn, i en skreisesong hvor hele nasjonen deltar i dugnaden mot smittespredning, burde det vært flust av annonser om ledige jobber. Men det er det ikke, skriver sjefredaktør Arne O. Holm i High North News.

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

FriFagbevegelse, 18.01.21

Wizz Air kan forvente tilsyn i løpet av seks måneder. Luftfartstilsynet har ansvar for å kontrollere at aktørene i bransjen driver et godt og sikkert arbeidsmiljø etter arbeidsmiljøloven.

Det haster med å redde Widerøe, SAS og Norwegian, sier Myrli (Ap): - Alternativet er useriøse lavprisselskap

FriFagbevegelse, 18.01.21

– Det er helt sentralt for norsk luftfart at vi etter at koronakrisen er over har tre norske flyselskap som kan utfylle seg hverandre slik Widerøe, SAS og Norwegian gjør i dag. Alternativet er at vi får inn useriøse utenlandske lavprisselskap med utenlandske lønns- og arbeidsforhold, sier Sverre Myrli, samferdselspolitiker for Arbeiderpartiet.

Innlegg: – Arbeidstilsynet prioriterer kontroll med smittevern i fiskeindustrien

Lofot-Tidende, 15.01.21

– Jeg kan forsikre både Vestvågøy kommune og andre kommuner med høy aktivitet under vinterfisket om at Arbeidstilsynet gjør alt vi kan for å bidra til å hindre smittespredning. Både på nasjonalt nivå, og spesifikt rettet mot risikoen for importsmitte i forbindelse med vinterfisket, skriver Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet.

Regjeringen stenger ikke grensen for utenlandsk arbeidskraft

NRK, 18.01.21

Helsedirektoratet mener regjeringen bør vurdere å nekte innreise for folk som bor i land med mye koronasmitte. Det kan belaste deler av næringslivet som er avhengig av utenlandsk arbeidskraft, men vil muliggjøre færre tiltak for folk flest, heter det i anbefalingen fra fagetatene.

– Regjeringen har vært opptatt av å holde hjulene i gang

Statsministerens kontor, 18.01.21

– Regjeringen har under hele pandemien vært bekymret for importsmitte. Også når vi skal begrense hvor mange som kommer inn til landet vårt, må ulike hensyn veies mot hverandre. Enten man liker det eller ei, så er vårt samfunn helt avhengig av arbeidskraft fra andre land, sa statsminister Erna Solberg da hun redegjorde om håndteringen av koronapandemien i Stortinget i dag.

Leder: – Utelivet kan ikke pines lenger

Drammens Tidende, 18.01.21

– Det er viktig å holde hjulene i gang, sa statsminister Erna Solberg da hun mandag formiddag redegjorde om de oppdaterte koronareglene overfor Stortinget.

– Hun viste til bransjene som har gjort seg avhengig av arbeidsinnvandring for å nettopp holde hjulene i gang, som for eksempel fiskeriindustrien og landbruket. Samtidig står en hel utelivsbransje med kniven på strupen, skriver Hege Breen Bakken, politisk redaktør i Drammens Tidende.

Innlegg: Hva hemmer og fremmer kommunikasjon mellom nordmenn og polakker?

Utrop, 16.01.21

Den nylig publiserte Fafo-rapporten Norskkompetanse blant arbeidstakere født i utlandet, ser på språkutfordringer hos utenlandske arbeidere som har bodd i Norge i flere år med begrenset eller ingen norskkompetanse.

Nå starter Senter for flerspråklighet (MultiLing) ved Universitetet i Oslo et nytt prosjekt, NorPol: Andrespråkskommunikasjon blant polakker i Norge.  – Hvilken rolle spiller språk og kommunikasjon for inkludering og ekskludering i arbeidslivet? spør UiO-forskerne i dette innlegget.  

Obligatorisk koronatesting på grensen fra 18. januar

Regjeringen, 16.01.21

– Norge har et av de strengeste systemene for innreise og testing i Europa, og nå strammer vi ytterligere inn for å begrense importsmitten. Personer som uten rimelig grunn ikke vil la seg teste kan straffes med bøter, og må tilbringe karantenen på karantenehotell, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Politiet oppsøkte arbeidsgivere i Lofoten som tar imot utenlandsk arbeidskraft

Lofot-Tidende, 14.01.21

Politiet oppsøkte torsdag ulike arbeidsgivere i Vågan som tar imot utenlandsk arbeidskraft, med tanke på oppfølging av korona og karantenebestemmelser. «Alle de oppsøkte arbeidsgiverne har hatt god kontroll», skriver politiet på Twitter.

Total items found: 4993