Skip to main content
 

Steile fronter i innleiestrid – kan ende i Arbeidsretten

06. mai 2024

Fellesforbundet og Norsk Industri er ikke enige om hvem som kan avtale innleie. Fellesforbundets nestleder Kine Asper Vistnes mener Norsk Industris syn rokker ved hele organisasjonsretten.

Spørsmålet om hvem som skal kunne inngå avtale med arbeidsgiver om innleie til bedriften har skapt mye turbulens.

«Smutthullet» for arbeidsgiverne, nemlig å avtale dette med andre enn tillitsvalgte i fagforeningen som har tariffavtale, er ikke blitt ettertrykkelig tettet verken i lov eller tariffavtale.

Avtaleretten til innleie var derfor et tema for Fellesforbundet i årets frontfagoppgjør, men forbundet kom ingen vei.

I kort handler det om i hvor stor grad arbeidsgivere skal kunne gå utenom de tillitsvalgte i de store fagforeningene for å skaffe seg den avtale loven krever de må ha på plass for å leie inn folk til bedriften.

Fellesforbundet mener det ikke er tillatt å avtale innleie med andre enn tillitsvalgte som er godkjent av Hovedavtalen. Det er i praksis tillitsvalgte i foreningen som har tariffavtalen med bedriften.

Norsk Industri mener det ikke er noe i lov- eller avtaleverk som hindrer arbeidsgivere fra å avtale innleie med andre tillitsvalgte.

Saken er sendt til LO, som skal forsøke å komme til enighet med NHO, og mye tyder på at det til slutt blir Arbeidsretten som skal bestemme hvem som har rett.

Nyhet