Skip to main content
 

Skriftlig spørsmål om tillitsvalgtdefinisjonen

02. februar 2024

Anna Molberg (H) spør arbeids- og inkluderingsministeren om det ikke er behov for en lovendring når man går bort fra definisjonen av «tillitsvalgt» som Arbeidstilsynet og departementet har lagt til grunn som gjeldende rett, og om statsråden vil informere ESA om denne nye definisjonen.

Bakgrunnen er at statsråden har møtt med arbeidslivets parter, for å bli enige om hvordan avtaleadgangen for innleie skal praktiseres. I FriFagbevegelse refereres det til eventuelle presiseringer i veilederen for innleie.

I veilederen i dag, står det at loven ikke stiller krav om at avtale må inngås med fagforeningstillitsvalgte, og at det sentrale er at den tillitsvalgte representerer et flertall av den arbeidstakerkategorien innleien gjelder.

Molberg peker på at det som står i dagens veileder, er i tråd med gjeldende rett, og at denne oppfatningen også er kommunisert fra departementet til ESA, som vurderer hvorvidt innleierestriksjonene er i strid med EØS-avtalen.

I FriFagbevegelse oppsummerer Steinar Krogstad, nestleder i LO, at alle var enige om at det kun er tillitsvalgte etter hovedavtalen som kan avtale innleie.

Molberg mener at dersom denne forståelsen av begrepet legges til grunn fremover, vil det innebære en ytterligere innstramming av adgangen til å inngå avtale om innleie, og at begrepet har fått en ny betydning i norsk rett.

Nyhet