Skip to main content
 

Hvem skal ha rett til å godkjenne innleie? Rødt ber regjeringen rydde opp

22. mai 2024

Striden om hvem som regnes som tillitsvalgt kan være på vei til Arbeidsretten. Stortingsrepresentant Mimir Kristjansson mener uenigheten mellom partene i arbeidslivet om hvem som kan avtale innleie, er en sak regjeringen må forholde seg til og rydde opp i.

– Striden om hvem som har rett til å avtale innleie har jo vært en ekte føljetong. Men nå som det står svart på hvitt i protokollen etter lønnsoppgjøret i frontfaget at arbeidsgivere og arbeidstakere har stikk motsatt syn, trengs det en opprydding.

Det sier stortingsrepresentant Mimir Kristjansson i Rødt.

Bakgrunnen er at uenigheten om hvem som regnes som tillitsvalgt og dermed har rett til å undertegne på avtale om innleie til bedriften, er like uavklart som før – om ikke mer.

Spørsmålet har skapt mye turbulens. For «smutthullet» som gjorde det mulig for arbeidsgiverne å avtale dette med andre enn tillitsvalgte i fagforeningen som har tariffavtale har ikke blitt tettet – verken i lov eller tariffavtale.

Heller ikke i tariffoppgjøret lyktes Fellesforbundet med å få på plass en enighet med Norsk Industri, og nå varsler forbundet at saken kan være på vei til Arbeidsretten.

– Jeg er kjent med at saken er brakt inn i det ordinære sporet for tariffrettslige tolkningstvister. Det er ikke opp til meg verken å ta stilling til eller uttale meg om en pågående tolkningstvist, sier statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Nyhet