Skip to main content
 

Ønsker at regjeringen skal hindre Wizz Air i å fly innenriks i Norge

16. desember 2020

– Wizz Air har etablert seg i Norge. Det finnes en rekke eksempler på at selskapet er aktivt motarbeider fagorganisering, skriver stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes (Rødt) som begrunnelse for sitt representantforslag om å hindre Wizz Air i å fly innenriks i Norge så lenge de aktivt motarbeider fagorganisering og kollektive forhandlinger og driver med sosial dumping.

Moxnes foreslår at Stortinget ber regjeringen   

  1. pålegge Wizz Air å stanse sine innenriks flygninger i Norge, fordi de bryter med ILO-konvensjon nr. 87 om foreningsfrihet og beskyttelse av organisasjonsretten.
  2. bruke eierskapet i Avinor til å nekte Wizz Air å bruke Avinors flyplasser, så lenge Wizz Air ikke lar ansatte organisere seg og inngå tariffavtale.
  3. utelukke Wizz Air som leverandør av tjenestereiser for ansatte i staten.
  4. om å bruke det statlige eierskapet til å jobbe for at Wizz Air utelukkes somleverandør av tjenestereiser for ansatte i statlig eide selskaper.
  5. forsikre seg om at kravet om norske lønns-  og arbeidsvilkår og retten til å inngå norsk tariffavtale etterleves for Wizz Airs ansatte på innenriks flygninger i Norge.
  6. inkludere grove eller systematiske krenkelser av arbeidstakerrettigheter som kriterium for observasjon og utelukkelse fra Statens pensjonsfond utland, og ta inn retten til å føre kollektive forhandlinger og henvisning til ILO-konvensjon nr.  87 om foreningsfrihet og beskyttelse av organisasjonsretten som grunnlag for Statens pensjonsfond utlands etiske retningslinjer for investeringer.

Les: Representantforslag fra stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes Dokument 8:83 S (2020–202)

 
Nyhet