I april i fjor strammet regjeringen inn reglene for innleid arbeidskraft, herunder forbud mot innleie av arbeidstakere fra bemanningsbyråer for å utføre midlertidig arbeid. En rekke bemanningsbyråer har siden gått til sak mot staten fordi de mener forbudet er et brudd på EØS-avtalen, og EFTA-domstolen ble dermed bedt om en vurdering.
Ifølge en rådgivende uttalelse fra domstolen, er formålet bak innleieforbudet i prinsippet legitimt. Samtidig mener EFTA-domstolen at det er opp til nasjonale domstoler å avgjøre saken.
– Saken vil nå gå tilbake til Oslo tingrett, som til slutt skal avgjøre om de omstridte nasjonale reglene er i samsvar med EØS-retten, heter det i en pressemelding fra domstolen.
Les også:
Efta-domstolen sender striden om innleieforbudet tilbake til Norge
– Efta-domstolen peker på en rekke restriksjoner som staten må forsvare i Oslo tingrett, når saken fortsetter der. Vi har også fått en del føringer som vil være til stor nytte i den videre behandlingen av saken, skriver Nicolay Skarning. Han er partner i Simonsen Vogt Wiig, og representerer saksøkerne med medpartner Jan Magne Langseth representerer (Advokatwatch, 20.11.24)
Fornøyd Brenna – EFTA-domstolen åpner for at innleieforbudet kan bli stående
– Innstramningene i innleieregelverket er en viktig del av regjeringens arbeid med å sikre et arbeidsliv der hovedregelen er faste og direkte ansettelser. Slik tradisjonen er i norsk arbeidsliv. Dette gir trygghet for folk. Det er bra at EFTA-domstolen anerkjenner at Norge kan ha restriksjoner på bruk av innleie så lenge disse er godt begrunnet, sier arbeidsminister Tonje Brenna (Altinget, 20.11.24)