Koronaen traff dagligvarebransjen godt. For Coop betydde det veldig mye mer å gjøre.
– Vi har ingen hotell-og restaurantleveranser. Samtidig ble salget i butikker langt større. Da måtte vi løse det med innleid arbeidskraft, forteller hovedtillitsvalgt og klubbleder, Øystein Berg.
Coop la om hele lagerstrukturen, nedbemannet med 220 på de andre lagerenhetene, og oppbemannet med 100 på Gardermoen. Hva grunnbemanningen kom til å bli, var uklart.
– Med det som bakteppe, hadde vi en høy grad av innleie. I etterkant ble det ansatt mange her. 40 overtallige ble overført til Coop Logistikksenter, og 60 av de som var innleid fikk fast jobb, forteller han.
Klubben har hatt systematiske drøftelser med ledelsen angående innleie over flere år, og vært veldig omforent. Gjennom lokale avtaler fikk innleide rettigheter utover arbeidsmiljøloven. Holdningen har hele tiden vært at hvis du jobber mer enn 12 måneder, er det varig behov for stillingen.
Av 475 potensielle medlemmer er hele 446 organisert og medlem av klubben. Nestleder i Fellesforbundet, Kine Asper Vistnes, mener Coops logistikklager er en mønsterbedrift.
– Her har de fått til akkurat det vi er opptatt av i arbeidslivet, og er et fantastisk godt eksempel på at de nye innleiereglene virker. De har en høy organisasjonsgrad og stor tillit mellom klubb og ledelse. Med sterke klubber får bedriften den fleksibilitet de ønsker å ha, under ordnede forhold, sier hun.