Skip to main content
 

Norgesmodellen: Tiltak mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet

29. august 2023

Norgesmodellen skal fremme det trygge og seriøse arbeidslivet og bevare den norske arbeidslivsmodellen. Nå innfører regjeringen strengere seriøsitetsbestemmelser i renholdsbransjen og i bygg- og anleggsnæringen.

– Staten har en enorm innkjøpsmakt. Årlig kjøper det offentlige varer og tjenester for rundt 740 milliarder kroner. Vi vil at det offentlige skal bruke innkjøpsmakten til å stille strengere krav til offentlige oppdragsgivere og leverandører, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Her er kravene som innføres for bygge- og anleggsnæringen og renholdsbransjen:

  • Endringer i anskaffelsesforskriften og forsyningsforskriften: Offentlig oppdragsgiver skal stille kontraktsvilkår om betaling av lønn og annen godtgjørelse via bank eller annet foretak med rett til å drive betalingsformidling.
  • Endringer i forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter: Offentlig oppdragsgiver skal stille krav om etterlevelse av reglene om obligatorisk tjenestepensjon og HMS-kort, og kontrollere at de følges opp.
  • Endringer i byggherreforskriften: Nye krav til språkferdigheter og informasjonsplikt i bygge- og anleggsbransjen for å ivareta HMS og sikkerhetshensyn, og krav til kontraktsvilkår om dette

Regelverksendringene trer i kraft 1. januar 2024.

Nyhet