Skip to main content
 

Kronikk: – Løs situasjonen for våre nordiske arbeidspendlere

19. februar 2021

– 6000 svenske arbeidspendlere savner nå mulighet til å dra på jobb og risikerer å måtte gå hjemme i flere uker uten lønn. Det er ikke bare svensker eller Sverige som rammes. Norge er for en stor del avhengig av svensk og finsk arbeidskraft. Ikke bare i helsevesenet, men også i industrien og andre sektorer, skriver Martin Kolberg og Gunilla Carlsson, ledere for fraksjonene i Nordisk Råd for Ap og Socialdemokratene

Utdrag fra kronikken:

– Den 29. januar innførte den norske regjeringen innreiseforbud fra Sverige og Finland og fjernet derved unntaket for grensearbeidere fra disse landene til å reise til Norge. 

– Den nordiske arbeidspendlingen har lang tradisjon. Takket være samarbeidet i Nordisk Råd har vi siden 1954 hatt et felles arbeidsmarked der hver og en står fritt til å søke jobb i et annet nordisk land.

– Når det gjelder håndteringen av grensespørsmålene under koronakrisen er det tydelig at nasjonale interesser har gått foran og på bekostning av menneskene i grenseregionene.

– Vi sosialdemokrater som er engasjert i det nordiske samarbeidet har i løpet av pandemien fått understreket betydningen av å samordne alle avgjørelser som berører våre grenser. Vi vil nå oppfordre både den svenske regjeringen og den norske til å løse situasjonen for våre arbeidspendlere.

Les hele kronikken: Kronikk: – Løs situasjonen for våre nordiske arbeidspendlere (FriFagbevegelse, 19.02.21)

Se også sakene:

Jonas Gahr Støre ut mot behandlingen av grensependlerne: – Norge har et moralsk ansvar (NRK OSlo og Viken)

Utmattende grense­pendling tærer på svenske sykepleiere i Norge (Sykepleien.no, 21.02.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet