Skip to main content
 

Koronausikkerhet gir mindre jordbær. Kan gi høyere pris i årevis

02. juni 2021

Usikkerheten de siste sesongene har gjort at flere bønder har kuttet i produksjonen. Det kan gi mindre bær og høyere priser i lang tid. 

– Her ser det veldig fint ut. Alt ligger til rette for at det blir en god sesong, sier jordbærbonde Trond Nystuen. Men det er ikke bare blomstring de venter på i år.

– Nei, vi vet jo ikke om vi har noen til å plukke bæra, sier Nystuen.

I løpet av de neste ukene skal han og andre bærprodusenter ta mange viktige avgjørelser. Skal de bestille emballasje? Skal de sprøyte? Skal de fornye gamle jordbærfelter?

De «vanlige» plukkerne hans sitter i Polen og venter på et klarsignal ingen vet om kommer. Andre land i Europa tilbyr enklere karanteneregler, så Nystuen har fått melding fra flere som har bestemt seg for å heller plukke asparges i Tyskland i år.

 – Den beste avgjørelsen jeg tok i fjor var å ikke investere en halv million i et nytt felt, sier Nystuen.

Han planter ikke nytt i år heller. Hvor store dyrkningsarealer som reduseres i år, er ikke klart, men det er en helt klar tendens at det blir mindre.

– Den situasjonen næringa befinner seg i nå, opplever jeg som svært krevende, sier Widar Skogan, statssekretær i Landbruks- og matdepartementet.

Les hele saken: Koronausikkerhet gir mindre jordbær. Kan gi høyere pris i årevis (NRK Innlandet, 02.06.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet