I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
Krav om munnbind for grensekryssende yrkessjåfører
Yrkessjåfører som er unntatt krav om negativ test ved innreise til Norge og krav om karantene i arbeidstiden, pålegges å bruke munnbind når de er ute av bilen på steder med andre mennesker. Dette gjelder fra natt til tirsdag 23. februar.
Ny innreiseordning for strengt nødvendige utenlandske arbeidstakere
En ny ordning for bedriftene åpner opp for å hente nødvendig arbeidskraft fra utlandet. Ordningen vil ha strenge krav og avgrensninger. Ordningen vil være i drift fra lørdag 20. februar kl. 10.00. – Den omfatter utenlandske arbeidere som har teknisk kompetanse som er strengt nødvendige for å opprettholde aktivitet i norske virksomheter, sier næringsminister Iselin Nybø.
Reglene for innreisekarantene og karantenehotell strammes inn
For å hindre importsmitte og bedre kontrollen strammer regjeringen ytterligere inn på reglene for karantene og karantenehotell. Dersom karantene gjennomføres i arbeidsgivers lokaler, må dette forhåndsgodkjennes av Areidstilsynet. Det blir også krav om koronatest på dag 7 for innreisende som ikke bor på karantenehotell. Samtidig åpnes det opp for innreise av viktig teknisk personell. Dette kom frem på regjeringens pressekonferanse i dag.
Godkjenning av innkvartering for arbeidstakere i innreisekarantene
Arbeidsgivere som stiller innkvartering til disposisjon for utenlandske arbeidere i innreisekarantene, må få godkjent lokalene av Arbeidstilsynet på forhånd. Det vil bli mulig å søke om godkjenning fra mandag 22. februar 2021 kl. 12.00.
Det er nå forskriftsfestet at korona-faste sesongarbeidere får bli i Norge
Regjeringen varslet 9. februar at de nærmere 300 sesongarbeidere – i hovedsak fra Vietnam – som har sittet fast i Norge siden i fjor, kan få fornyet oppholdstillatelse for sesongen 2021. Det gjøres altså unntak fra kravet om seks måneders opphold utenfor Norge og kravet om at den samlede oppholdstiden i Norge ikke overstiger seks måneder i en tolv måneders periode.
Vil kabotasjeproblematikken være løst når turbussnæringen kommer ut av korona-dvalen?
Skriftlig spørmål til samferdselseminister Knut Arild Hareide (KrF) fra Øystein Langholm Hansen (A): – Vil statsråden vurdere å endre reglene for kabotasjekjøring for turbuss, slik at bransjen får en større forutsigbarhet, og at beredskapen ivaretas på dette området?
Staffan mistet all inntekt da grensa ble stengt: – Jeg blir diskriminert og er helt rettsløs
Staffan er organisert i Fellesforbundet og har jobbet i Norge siden 2012. Nå er han i en fortvilet situasjon. Han har nemlig ingen jobb å gå til. Opposisjonen på Stortinget og fagbevegelsen er svært bekymret over den situasjonen som de utestengte arbeidstakere har havnet i.
– Utenlandske arbeidstakere kan trygt melde fra om brudd på smittevern- og karanteneregler
– Arbeidstilsynet har siden nyttår kjørt en kampanje der vi oppfordrer arbeidstakere til å tipse oss om brudd på smittevern- og karanteneregler. Kampanjen har gått på flere språk i sosiale medier og skal gjøre det enkelt – spesielt for utenlandske arbeidstakere – å kontakte oss. Men hittil har vi dessverre fått få spørsmå, og vi trenger jelp til å nå ut!, skriver Arbeidstilsynet.
10 straffesaker på bordet i forbindelse med brudd på karantenereglene
Arbeidshverdagen til politiet forandret seg drastisk i mars 2020. Nå må de vokte grenseoverganger og etterforske straffesaker i forbindelse med brudd på smittevernsregler.
Slik jobber Arbeidstilsynet med å begrense korona-smitte på norske arbeidsplasser
– I november fikk vi et oppdrag om å bidra til smittebegrensning av korona i arbeidslivet. Det betydde at vi i Arbeidstilsynet måtte prioritere vår innsats og jobbe litt annerledes, sier direktør Trude Vollheim.
Debatt: Stigmatisering i kjølvannet av covid-19
– Det er skapt en forestilling hos folk flest, at mange arbeidsinnvandrere bevisst unngår å overholde smittevernsregler. En unyansert debatt bidrar til å øke stigmatisering av enkelte befolkningsgrupper, skriver Anna-Sofie Ekendahl-Dreyer og Marta Frydrych Torkildsen i Caritas Norge
Podkast: Skanska-sjefen om smittepress i Bergen, skiftende rammevilkår og hjemmekontor
Skanskas konsernsjef Ståle Rød er gjest i Byggeindustriens podkast Byggeplassen, og snakker om entreprenørens utvikling i Norge, smittepress i Bergen, korona, sikkerhet og bransjens stadig skiftende rammevilkår. Også Skanska vil bli påvirket dersom grensestenging for arbeidsinnsvandrere varer lenger enn ut februar.