I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
Norsk Arbeidsmandsforbund krever tiltak for inntektssikring for arbeidsfolk rammet av stengte grenser
Landets grense ble stengt ned i januar for utenlandske arbeidstakere, blant annet i anleggsbransjen. Tiltakene fratar utenlandske arbeidstakere all inntekt som en følge av at de ikke slipper inn i landet.
Norge stengt for svenske grensependlere: – Jeg er skuffet, sier den svenske arbeidsministeren
Hundrevis av grensependlere som hver dag krysser grensa for å gå på jobb i Norge, har stått uten lønn i ukevis. Den svenske arbeidsministeren va Nordmark (S) hadde i dag møte med arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og sier hun er skuffet etter samtalen.
Mange unntak fra innreiseforbudet, og mange av dem har også karanteneunntak
Til tross for stengte grenser har over 35.000 reisende kommet inn i landet etter 29. januar. Og 56 prosent av dem som har ankommet Norge de siste tre ukene, har sluppet karantene. Raymond Johansen (Ap) ber regjeringen ta nye grep.
Koronautbrudd stoppet ikke arbeidet – nykaien på Nesvik i Rogaland er nå i drift
Alta-firmaet HAK er hovedentreprenør på byggingen av de nye kaiene på Hjelmeland og Nesvik. Med arbeidsstyrke fra Polen har firmaet underveis blitt rammet av karantener og reisebegrensninger i forbindelse med koronapandemien. Det har vært også vært to smitteutbrudd på anlegget. Likevel har det aldri vært stopp i arbeidet.
Kristian kunne ikke lenger stå for å jobbe i Hurtigruten etter koronautbruddet
– Jeg opplever at arbeidsgiveren min satte kommersielle hensyn foran min sikkerhet. Kristian Sæterhaug sa opp jobben i Hurtigruten. Han mener det som skjedde i forbindelse med koronautbruddet på MS «Roald Amundsen» i juli 2021 var kriminelt og straffbart.
Fellesforbundet mener: – Inntektssikring for de som rammes av stengte grenser
Arbeidstakere som skatter til og arbeider i Norge og som helt ufrivillig har havnet i en situasjon hvor de blir utestengt fra jobb, skal ikke miste inntekten, mener Fellesforbundet.
115 år gammelt skipsverft er konkurs
Kombinasjonen av gjeld og høyere utgifter for å følge karantene- og smittevernregler, gjorde at Blokken skipsverft i Sortland begjærte konkursoppbud. Verftet har hatt flere år med negative resultater, men så snudde det i 2019 – og så kom koroanen.
Massetesting av bygningsarbeidere i Oslo
Vårt Oslo har hatt skrevet om aktører i Oslos byggebransje som omgår og bryter smittevernreglene, og utenlandske arbeidere som blir satt rett i produksjon etter ankomst. Nå er Oslo kommune i gang med omfattende koronatesting på byggeplasser.
Debatt: – Polakk, takk!
– Arbeidstakere fra utlandet omtales ofte i negative ordelag, og framstilles som et problem. Stengte grenser viser hvor mye disse menneskene faktisk betyr for Norge. Jeg håper vi evner å vise mer takknemlighet i framtiden, skriver Ruben Jensen, adm. dir i NESO – medlemsorganisasjonen for entreprenørbransjen i de nordligste fylkene.
Koronaen kan være godt nytt for noen – hvis sesongarbeiderne uteblir, får norsk ungdom sommerjobb
Arbeidsledigheten blant unge i Oslo er stadig økende. Landbrukspolitisk talsmann for Arbeiderpartiet er redd for at unge i dag går glipp av viktig arbeidserfaring når Norge tar imot arbeidsinnvandrere i landbruket.
Arbeidstilsynet oppdager brudd på koronareglene i annenhver kontroll i Oslo
I januar utførte Arbeidstilsynet i Oslo 142 kontroller for å sjekke om arbeidsgivere overholder koronabestemmelsene. I halvparten av tilfellene ble det avdekket ett eller flere brudd. Ti virksomheter ble stengt. I all hovedsak skyldes stengningene regelbrudd i forbindelse med de boforholdene arbeidsgiver tilbyr i karantenetiden.
Kronikk: – Løs situasjonen for våre nordiske arbeidspendlere
– 6000 svenske arbeidspendlere savner nå mulighet til å dra på jobb og risikerer å måtte gå hjemme i flere uker uten lønn. Det er ikke bare svensker eller Sverige som rammes. Norge er for en stor del avhengig av svensk og finsk arbeidskraft. Ikke bare i helsevesenet, men også i industrien og andre sektorer, skriver Martin Kolberg og Gunilla Carlsson, ledere for fraksjonene i Nordisk Råd for Ap og Socialdemokratene