Skip to main content
 

I 14 år har sjøfolk kjempet for norsk lønn i norske farvann. Nå kan de endelig juble

  • 29. mai 2022

Regjeringen er klar med et lovforslag som sikrer norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel. Forbundsleder i Norsk Sjømannsforbund, Johnny Hansen jubler, og sier at regjeringen nå legger ballen på straffemerket slik at det bare gjenstår å sette ballen i mål. Forbundsleder i Norsk Sjøoffisersforbund, Hans Sande, kaller det en modig handling.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) møtte personlig opp på Rådhuskaia i Oslo for å presentere nyheten overfor de to forbundslederne.

Allerede i 2008 satte Norsk Sjømannsforbund saken på dagsorden, sammen med Norsk Sjøoffisersforbund og Det Norske Maskinistforbund. De engasjerte Fafo til å utarbeide en rapport om det nasjonale handlingsrommet for regulering av lønns- og arbeidsvilkår.

Prosessen fram til lovforslaget har vært lang og dyr. Johnny Hansen tror forbundet alene har brukt opp mot fem millioner kroner i tillegg til en masse tid på å kjempe fram forslaget.

Våren 2020 var prosessen nær å lykkes, da de rødgrønne ville gå rett på en lov. Fremskrittspartiet sørget for at det i stedet ble enstemmig flertall for å sette ned det såkalte Holmefjordutvalget. I mars 2021 kom utvalgets innstilling, og i november 2021 varslet fiskeri- og havbruksminister Bjørnar Skjæran at lovforslaget skulle komme før påske i år. Det rakk man ikke – men nå foreligger altså lovforslaget som vil få stor betydning for norsk sjøfart.

Les hele saken: I 14 år har sjøfolk kjempet for norsk lønn i norske farvann. Nå kan de endelig juble (FriFagbevegelse, 29.05.22)

 
Nyhet