Skip to main content
 

Hurtigruten vil ha norske lønns- og arbeidsforhold: – Vi må tåle at det stilles krav til oss

  • 25. januar 2022

Hurtigruten støtter kravet om norske lønns- og arbeidsforhold i norske farvann – og går inn for strengeste linje: Kravet må gjelde alle skip som er innom mer enn en havn i Norge.

Hurtigrutens Daniel Skjeldam og Hedda Felin støtter LO-leder Peggy Hessen Følsvik i krav om norske vilkår i Norge, også på sjøen.

Regjeringen og havminister Bjørnar Skjæran har lovet å sende lovutkast om dette ut på høring allerede før påske, og legge fram lovforslaget for Stortinget høsten 2022.

Holmefjordutvalget gikk våren 2021 inn for å innføre norske lønns- og arbeidsvilkår i norsk farvann og på norsk sokkel, men utvalget klarte ikke å bli enige om hvilken utstrekning lovforslaget skal ha. De mest restriktive mener – som Skjeldam og LO-lederen – at det må gjelde når skipene har vært innom mer enn en havn. De som ønsker en mer åpen linje, mener det skal gjelde ved mer enn fire havner. Daniel Skjeldam mener at kriteriet om fire havner ikke har noen mening.

– Da blir alt som det er i dag. Da blir det ingen endring. Utenlandske skip er i gjennomsnitt inne i 4,1 havner i Norge. Skal dette lovforslaget ha noen effekt, må det gjelde etter en havn. Selv om det dermed også vil få konsekvenser for Hurtigrutens egne ekspedisjonsskip, poengterer han.

Les hele saken: Hurtigruten vil ha norske lønns- og arbeidsforhold: – Vi må tåle at det stilles krav til oss (FriFagbevegelse, 25.01.22)

 
Nyhet