I denne artikkelen har FriFagbevegelse laget oversikt over minstelønnssatser i bransjer med tariffavtaler, og satsene i de ni bransjene som har allmenngjort tariffavtale. De har også intervjuet LO-sekretær Trude Tinnlund.
Et åpent arbeids- og tjenestemarked i EU og EØS har de siste 15 årene ført til den største innvandringsbølgen til Norge noensinne. Det innebærer også mer arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.
– Et av de viktigste virkemidlene mot dette har vært allmenngjøring av tariffavtaler. Det betyr at partene har avtalt en lovpålagt minstelønn i de bransjene der problemet er størst, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.
– Allmenngjøring av tariffavtaler kom som et svar på økende og grov utnyttelse av spesielt utenlandske arbeidstakere, ifølge Trude Tinnlund.
Det finnes ikke én lovfestet minstelønn i Norge, men det er likevel allmenngjort minstelønn i ni bransjer for å hindre at arbeidsinnvandrere får dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som er normalt. Foruten Norge er det bare Finland og Island som har allmenngjøring av tariffavtaler i Norden. Dette skjer kun i bransjer der lønningene har blitt presset på grunn av omfattende bruk av utenlandsk arbeidskraft.
LO, NHO og regjeringen har vært sterkt kritiske til forslaget om en EU-lov om minstelønn for hele arbeidslivet. En lovfestet minstelønn bryter nemlig med et grunnleggende prinsipp i Norden: Nemlig at lønna skal fastsettes i forhandlinger mellom partene i arbeidslivet.
– En lovbestemt minstelønn er kun nødvendig når fagbevegelsen er svak og ikke lenger har makt til å sikre anstendige arbeidsvilkår. Dette ser vi i land sør og øst i Europa, sier Trude Tinnlund.
Les hele artikkelen: Hva er minstelønna i Norge? Her er oversikten (FriFagbevegelse, 03.11.21)