Skip to main content
 

«Gratis frakt» – gratis for hvem?

25. november 2022

– Black Friday, black week og julehandel på nett betyr stor aktivitet i transportnæringen. Men hva sitter sjåføren som leverer pakken egentlig igjen med etter at pakken er levert? skriver Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet.

Utdrag fra Vollheims tekst og lenke til veileder:

Deler av transportnæringen har store utfordringer knyttet til HMS, useriøsitet og arbeidslivskriminalitet, og særlig utsatt er godstransport med tillatt totalvekt under 3,5 tonn, altså varebil eller lett lastebil.

Under kontroller med varebilsegmentet ser vi dessverre eksempler på grov utnytting av sjåfører, hvor kriminelle aktører i det norske arbeidslivet står bak.

Inspektørene våre melder blant annet tilbake om at varebilsjåførene har en arbeidshverdag med høyt arbeidspress, nattarbeid, lange arbeidsdager, innkvartering under dårlige forhold og vesentlig lavere lønn enn forespeilet.

Arbeidstilsynet, NAV, Politiet og Skatteetaten har laget en veileder for bransjen som gir oppdragsgivere som bestiller transportoppdrag fra varebiler, samt hovedleverandører i varebilbransjen, kunnskap om risikofaktorer, samt råd om hvordan næringen kan bidra til å forebygge kriminalitet.

Les hele saken: «Gratis frakt» – gratis for hvem? (Arbeidstilsynet, 25.11.22)

Last ned veileder: Forebygging av kriminalitet i varebilbransjen. Råd og tiltak for hovedleverandører og oppdragsgivere

 
Nyhet