Skip to main content
 

Den ene dagen slipper du inn – neste dag kan du bli bortvist

24. mars 2021

På grensen ved Svinesund skal politiet kontrollere reisende som kjører inn i Norge: At de har lov til det, og at de følger kravene til testing og karantene. Mange reisende som oppgir at de har unntak fra innreisenekt, testing og karantene, har ikke det. Det er fortsatt flere hull på grensen.

Det er hver enkelt grensekontrollør som må ta avgjørelsen om den reisende har en kritisk jobb eller ikke. Dette kan by på utfordringer for reisende og politiet.

– Det er helt riktig at det er en krevende vurdering. Det er ganske vide begreper. Vi må gå inn på hver enkelt og se på hvilken funksjon han eller hun har, for det er ikke nok at du jobber i en samfunnskritisk bedrift, sier plitiførstebetjent i Øst politidistrikt, Stian Rasmushaugen.

I praksis betyr dette at reisende kan bli vurdert til å oppfylle vilkårene for innreise den ene dagen, og så bli bedt om å snu i døra den neste.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie forstår at vurderingen kan være vanskelig.

– At noen gjør en feilvurdering kan skje, men jeg mener vi har ganske klare føringer på hva som er samfunnskritisk. Det bør en følge, og det oppfatter jeg at man er opptatt av å gjøre, sier han.

Men politiet mener det kan være en utfordring at innreisereglene har endret seg hyppig.

– Regelverket forandres stadig vekk. Det er utfordrende både for publikum, og for våre mannskaper. Vi gjør vårt beste for å være helt oppdatert, og det jobbes godt i hele Politi-Norge med dette, sier Rasmushaugen, som understreker at politiet har gode kanaler internt for å få ut siste informasjon til førstelinja.

Les hele saken: Den ene dagen slipper du inn – neste dag kan du bli bortvist (NRK, 24.03.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet