Skip to main content
 

Debatt: – Arbeidsinnvandrere fra EØS-land er veldig sårbare for sosial dumping og urettferdige arbeidsforhold

  • 10. september 2021

– I møtet med innvandrere hører Caritas daglig historier om diskriminering og utnyttelse i arbeidslivet. Her må det tas grep – og Arbeiderpartiets statsministerkandidat Jonas Gahr Støre foreslår en storrengjøring. Det lover godt, skriver Martha Rubiano Skretteberg, generalsekretær i Caritas Norge.

Utdrag fra innlegget:

– Henvendelser vi får til vårt ressurssenter viser at arbeidsinnvandrere fra Polen og andre EØS-land er veldig sårbare for sosial dumping, urettferdige arbeidsforhold og at de ofte har begrenset tilgang til velferdstjenester. I 2020 avdekket vi 97 utnyttelsessaker, hvorav 12 av dem var svært grove. I løpet av denne sommeren har vi blitt tipset om 21 forhold der sesongarbeidere har blitt utnyttet.

– Det var først da verftseiere, utbyggere og bønder ropte varsku under koronapandemien at vi som samfunn virkelig forsto hvor avhengig vi er av utenlandsk arbeidskraft. Samtidig erfarer Caritas at mange av de som ikke snakker norsk blir utnyttet, særlig i bransjer der konkurransen er hard om ufaglærte stillinger.

– Støre mener man er ekstra utsatt for utnyttelse dersom man ikke behersker språket. Det er vår erfaring også, og vi har derfor tatt til orde for et språkløft for arbeidsinnvandrere fra EU.

Les hele innlegget: Vil diskriminering og utnyttelse til livs (Laagendalsposten, 10.09.21)

 
Nyhet