Koronasituasjonen

koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

70 utenlandske arbeidere til Hydro Sunndal

En brennovn på Hydro Sunndal trenger vedlikehold. Til den jobben kommer næremre 75 utenlandske arbeidere i midten av januar.  Utenlandske arbeidere utgjør en stor risiko for koronasmitte, selv med negativ test fra hjemlandet. – Smittevern blir tatt på største alvor, og alle tilreisende vil oppfylle myndighetenes krav om karantene og testing, sier fabrikksjef Roar Ørsund til avisa Driva.no

Metal Supply, 07.01.21

Informasjonsfilmer om korona på polsk og spansk

Caritas Norge driver et informasjons- og ressurssenter for arbeidsinnvandrere i Oslo. Senteret har hatt over 30.000 henvendelser siden det ble åpnet i 2011. Spanjoler, rumenere og polakker topper listen av brukere. Caritas Norge har fått med statsminister Erna Solberg til å lage en film med nøkkelinformasjon om korona. Caritas har laget versjoner på norsk, polsk og spansk. Filmene er tekstet på flere språk og delt på Facebook.

IMDi, 03.12.20

Utbredt bruk av falske koronatester ved innreise til Norge

– Mange har prøvd å komme seg inn i Norge ulovlig med falsk dokumentasjon, sier Torill Sorte ved Sørøst politidistrikt til Sandefjords Blad.  I  løpet av årets tre første dager ble i alt 54 personer bortvist fra Torp flyplass i Sandefjord på grunn av falske, mangelfulle eller manglende negative covid-19-tester ved innreise, eller uorden rundt hvordan karanteneplikten skal gjennomføres.

bygg.no / Sandefjords Blad, 06.01.21

Kommentar: I grevens tid med obligatorisk testing, for nå strømmer tusenvis av arbeidere til Norge

– Plutselig, over natta, endret regjeringen standpunkt når det gjaldt obligatorisk testing på grensen til Norge. Beslutningen er riktig, men den burde kommet mye tidligere. Da hadde vi sluppet mye importsmitte som har ridd flere lokalsamfunn som en mare i løpet av de siste 9-10 månedene, skriver Tone Angell Jensen

Nordnorsk debatt, 06.01.21

Forlenger kompensasjonsordning til koronarammede bedrifter

Kompensasjonsordningen skal gi hjelp til bedrifter som er rammet av pandemien. Nå forlenger regjeringen ordningen i 2 ekstra måneder. Støttenivået blir på 80 prosent, det samme som i januar og februar. De nye smitteverntiltakene som kom denne uken har særlig rammet serveringsbransjen hardt. – Kompensasjonsordningen treffer serveringsbransjen godt, sier næringsminister Iselin Nybø.

Nærings- og fiskeridepartementet, 06.01.21

Innlegg: – Umoralsk at hotell-, bar- og restaurantbransjen skal betale regningen for en naiv innreisepolitikk

– Industrien får sin arbeidsinnvandring, mens vår bransje, bar og restaurant, får regningen når smitten sprer seg: ny nedstengning. Selv om grunnen for økt smitte er fra import fra utlandet, skriver Tom Greni, daglig leder i Ricks Teater & Nattklubb og Zachariasbryggen Restauranthus, Bergen

dn.no, 06.01.21

SAS-pilotene er frustrerte over at ledelsen i selskapet leier inn piloter fra utlandet

Korona-pandemien har ført flybransjen inn i en dyp krise, både nasjonalt og globalt. Til sammen er mer enn 500 SAS-piloter sagt opp i Norge, Sverige og Danmark. Nedbemanningen skjer samtidig som SAS leier inn piloter fra Irland. – Tiden er inne for samhandling, ikke krig mot egne ansatte, tordner fagforeningene.

NRK Nordland, 05.01.21

Frykter importsmitte nå som tusenvis av arbeidsinnvandrere kommer fra juleferie i hjemlandet

De ti første dagene av januar lander 128 fly fra Polen og Litauen i Norge. Det er de to landene med fleste arbeidsinnvandrere her i landet. Nå er det frykt for at arbeidsinnvandrerne skal dra med seg koronasmitte inn i Norge. Det er innført obligatorisk testing for alle fra røde land, men Ap mener regjeringen ikke har sørget for god nok testkapasitet på flyplassene, og at det er vanskelig å ha kontroll på alle som skal i karantene.

NRK, 04.01.21

Debatt: – Koronafaste uten å kunne norsk

– Mange arbeidsinnvandrere har ikke råd til å gå på norskkurs under pandemien. Flere forteller at de har endt opp med å sitte i destruktiv isolasjon i Norge, skriver Elisabeth Endsjø, norsklærer i Caritas Norge. Hun viser til den ferske Fafo rapporten «Norskkompetanse blant arbeidstakere født i utlandet» som viser at norske myndigheter de siste 15-20 årene har undervurdert betydningen av gode norskkunnskaper hos arbeidsinnvandrere.

Vårt Land, 04.01.21

– Svært positivt med innføring av testplikt for innreisende til Norge

– Dette har BNL bedt om og vi mener det er spesielt viktig nå som mange arbeidsreisende kommer tilbake til Norge, sier Jon Sandnes, adm.dir i BNL, som håper koronatest og eget digitalt registreringssystem for reisende over grensen vil bidra til at myndighetene får bedre kontroll også over useriøse aktører som ikke overholder karantenereglene.

bygg.no, 04.01.21

– Skal vi fortsette dugnaden, Erna, må du stille krav til bedriftene. Over 100 fly fra Polen og Litauen er ventet de neste ukene

Statsminister Erna Solberg (H) ber Norge bli med på et to uker langt krafttak for å hindre at koronasmitten kommer ut av kontroll. — Når vi ikke skal ha besøk av en eneste person hjemme, så er det rart å ta i mot opptil 20.000 arbeidere fra land med høye smittetall, sier Rødts gruppeleder i Oslo bystyre, Eivor Evenrud, om regjeringens nedstenging.

Vårt Oslo, 03.01.21

Digital innreiseregistrering fra i dag

– Regjeringen er bekymret for importsmitte, og spesielt for nye muterte virusvarianter. Derfor har vi bestemt at alle som passerer grensen, også norske statsborgere, som hovedregel skal registrere seg. Formålet er å sikre etterlevelse av karanteneplikten, styrke smittevernet og bidra til bedre smitteoppsporing – og dermed begrense importsmitten, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Justis- og beredskapsdepartementet, 02.01.21