VG, 21.01.21

Utenlandske gjestearbeidere isoleres før skreifisket: «Å få smitte inn i anleggene vil være en katastrofe»

Utenlandske gjestearbeidere isoleres før skreifisket: «Å få smitte inn i anleggene vil være en katastrofe»

Flere tusen utenlandske arbeidere har de siste ukene kommet til Lofoten og Vesterålen for å jobbe under det tradisjonsrike skreifisket. I «torskehovedstaden» Øksnes har sjømatbedriftene gått drastisk til verks for å hindre coronasmitte. Her er karantene- og testpraksisen strengere enn de nasjonale retningslinjene.

I Øksnes må alle utenlandske gjestearbeidere sitte ti dager i isolasjon før de får jobbe i fiskeindustrien. I denne perioden får de ikke ha kontakt med noen, heller ikke gå i butikker eller apotek. Det kreves minst to negative coronatester etter ankomst til Norge før de får begynne å jobbe. Bedriftene praktiserer også test- og karanteneplikt for innenlandsreisende.

Hos Myre Fiskemottak er regimet enda strengere. Her må utenlandske arbeidere gjennomgå tre tester etter ankomst til Norge. Foreløpig er 120 av de 180 som skal jobbe i bedriftens anlegg på Myre under skreifisket, på plass i kommunen.

– Vi har redusert omfanget av utenlandsk arbeidskraft så mye som vi kan. Normalt tar vi inn 30–35, i år har vi tatt inn syv, sier daglig leder i MyreMar, Vårin Lassesen.

Hun mener myndighetene på et tidlig tidspunkt burde tatt grep for å legge til rette for at norske ledige kunne få jobb i fiskeindustrien.

– Noen gjestearbeidere trengs, dette er ikke svart-hvitt. Men det er klart at en større andel norske arbeidstagere kunne redusert smitterisikoen og faren for nedstenging av anlegg, og sannsynlig spart samfunnet for store utgifter og ressurser forbundet med karatene og testing.

Les hele saken: Utenlandske gjestearbeidere isoleres før skreifisket: «Å få smitte inn i anleggene vil være en katastrofe» (VG, 21.01.21)

Relaterte temaer

Relaterte temaer

Relaterte nyheter

Forrige/neste