I løpet av få år har fiskeindustrien blitt avhengig av å importere arbeidskraft for å ta seg av toppsesongen.
– Vi trenger sesongarbeidere, ikke for å spare penger, men for å få tatt imot og bearbeide råstoffet, forklarer Jonas Walsøe, daglig leder i Berg Seafood i Svolvær.
Han har oppfordret permitterte til å ta kontakt, og har fått mange henvendelser. Men mange i industrien foretrekker gjestearbeidere, som er villig til å stå på med lange arbeidsdager når mye råstoff kommer på land.
Tidligere var det fiskerne selv som sløyde sin fangst på mottaksanleggene, før fangsten ble veid og man fikk kvittering på mottatt kvantum. Nå leveres fisken bare bløgget og blodtappet – og mens fiskeren kan avslutte arbeidsdagen, overtar sesongarbeidere sløyingen og videreforedling av fisken.
Steinar Eliassen, som leder Fiskekjøperes Forening, utelukker ikke at permitterte fra reiselivet kan gjøre en god jobb i fiskeindustrien, men minner om at dette er jobber som krever kompetanse og fleksibilitet. Eliassen mener behovet for sesongarbeidere kunne vært redusert sterkt om myndighetene hadde styrt fiskeripolitikken slik at industrien fikk jevnere råstofftilgang.
– Deler av fiskeindustrien har ikke mulighet til å utbetale den lønn som norske arbeidstakere krever for slikt arbeid, sier daglig leder Hans Fredrik Sørdal i Nordland Fylkes Fiskarlag.
Les hele saken: Lofotkommuner har landets høyeste arbeidsledighet. Lar østeuropeere få jobbene (Klassekampen, 12.01.21)
Relaterte temaer