Skip to main content
 

Stengt grense struper Lofotfisket: – Lurt av systemet

15. februar 2021

Han investerte 300 000 for å ta inn sesongarbeidere og avvikle forskriftsmessig karantene. Så stengte grensa helt.

– Først ber myndighetene oss om å legge til rette for å kunne ta inn sesongarbeidere og avvikle karantene på en smittevernfaglig måte. Og når forberedelsene var gjort, stengte de grensa helt. Jeg føler vi blir lurt av systemet.

Det sier Torbjørn Eide, daglig leder i fiskeriforedlingsgigaten Jangaard Export avdeling Røst. Han trenger 40 sesongarbeidere til fabrikken der lofottorsken skal saltes før eksport til blant annet Brasil og Portugal. I øyeblikket ser det alt annet enn lyst ut for håndtering og mottak av skreien.

Å skulle rekruttere norske sesongarbeidere har vist seg å ikke være en helt enkel prosess.

– Jeg fikk ni søkere på 40 jobber. Tre av dem hadde relevant erfaring fra før. Blant dem som har meldt sin interesse, var det en som ga beskjed om at han ikke kunne begynne før 11 om formiddagen og en annen som bare ville jobbe helg. Altså, de kan ikke komme hit og tro de skal på ferie, sukker Eide.

Han understreker at fiskeri og landbehandling av råvarene fra havet krever forkunnskaper.

Relaterte temaer

– Jeg kan muligens klare å lære opp fem-seks, men det vi driver med her er kompetansearbeidsplasser. Vedkommende som håndterer flekkemaskinen er også han som skrur og fikser og reparerer på den. Dette er ikke noe man lærer seg i en fei, forklarer Eide.

Les hele saken: Stengt grense struper Lofotfisket: – Lurt av systemet (Dagbladet / Børsen, 15.02.21)

 
Nyhet