Nettavisen, 08.02.21

Regjeringen innfører nye og tøffe grep for å få bukt med useriøse aktører i arbeidslivet

– Ofte er det utenlandske aktører som blåser i spillereglene i det norske arbeidslivet, sier arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Et av de nye tiltak mot arbeidslivskriminalitet er fengsel på inntil fem år for lønnstyveri. Et annet tiltak er godkjenningsordning for bilbransjen, for å få bukt med svart omsetning og utnyttelse av ansatte.

I godkjenningsordningen er det krav om å rapportere overfor Arbeidstilsynet. Ordningen gjør at forbrukere får se om bedriften er en del av godkjenningsordningen eller ikke.

I en rapport fra 2019 kontrollerte senteret for arbeidslivskriminalitet 37 bilpleiebedrifter i Oslo, og fant brudd på arbeidsmiljøloven hos alle.

Totalt anslår Arbeids- og sosialdepartementet at det er mellom 200-650 millioner kroner årlig i svart omsetning i bilvaskbransjen.

I tillegg oppgir 60 prosent av bedriftene i virksomheten at det er liten sannsynlighet for at lovbrudd blir avdekket, ifølge en kartlegging fra Samfunnsøkonomisk analyse.

– Useriøse og kriminelle aktører er en trussel ikke bare mot arbeidsfolk, men også mot små bedrifter som følger reglene. Derfor trenger vi enda flere verktøy for å slå ned på dem, sier arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Les hele saken: Tøffe grep for å stoppe juks og kriminalitet i arbeidslivet: – Noen driver ren kriminalitet (Nettavisen, 08.02.21)


Relaterte tema

Relaterte nyheter

Relaterte publikasjoner


Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie