Dagbladet, 21.11.20

Kommentar: – På lang sikt har både polske arbeidsinnvandrere og vi som samfunn mye å vinne på bedre integrering

– Koronasmitte blant polske arbeidsinnvandrere har fått mye oppmerksomhet de siste ukene. Og med god grunn. Situasjonen er alvorlig, og det er behov for effektive tiltak.  Vi møter nå mange polakker som opplever å bli stemplet som smittespredere. Også de som bor fast i Norge og ikke har vært i Polen under pandemien. Slik skal det ikke være.

Utdrag fra innlegget til: Natasza Bogacz, prosjektkoordinator i Caritas og Kristin Velure Strøm, seniorrådgiver i Caritas:

– Å peke ut enkelte grupper som syndebukker er skadelig for tillitsforholdet i et samfunn.

Vi hører om sykepleieren som har bodd i Norge i en årrekke, men som nå er redd for å gå i butikken i frykt for negative kommentarer. Om håndverkeren som opplever at kunder skuler mistenksomt når han sier han er fra Polen.

Koronapandemien har vist oss hvor avhengige vi er av utenlandsk arbeidskraft, det være jordbærplukkere eller verftsarbeidere. Samtidig har vi et system hvor arbeidsinnvandrere ikke har rett på norskkurs eller andre integreringstiltak. De må klare seg selv.

Som den katolske kirkens hjelpeorganisasjon møter Caritas mange polske arbeidsinnvandrere. Siden starten av koronapandemien har vi arbeidet med å nå ut med informasjon til ulike innvandrergrupper.

Polakker er den desidert største innvandrergruppen i Norge, men dette er på ingen måte en ensartet gruppe.

  • Mange har etablert seg i Norge, snakker norsk og har barn i barnehage og skole.
  • Andre jobber i Norge, men lever sine «virkelige liv» hjemme i Polen, hvor de har kone og barn. Både på norske verft, byggeplasser, og i transportbransjen er det vanlig med rotasjonsordninger der arbeidstakerne reiser fram og tilbake mellom Norge og hjemlandet.
  • Så er det også en stor gruppe polske arbeidsinnvandrere som ikke jobber rotasjon. De er ansatt for mindre bemanningsbyråer, som selvstendig næringsdrivende eller i jobber som ofte grenser mot det mer uformelle arbeidslivet.

På lang sikt har både polske arbeidsinnvandrere og vi som samfunn mye å vinne på bedre integrering. Det er bra om arbeidstakere som jobber i Norge over mange år har mer kunnskap om norske forhold og snakker bedre norsk. Dette vil ruste dem bedre i møte med useriøse arbeidsgivere, gjøre det lettere å delta i det norske samfunnet og gjøre det enklere for norske myndigheter å nå ut med informasjon i krisetider.

Les hele kommentaren: Stemplet som smittespredere (Dagbladet, 21.11.20)

Relaterte temaer


Relaterte nyheter


Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie