Fafo Østforum

I Hurdalsplattformen varsler regjeringen storrengjøring i arbeidslivet for å sikre norske lønns- og arbeidsvilkår. Det skal komme en forsterket innsats for å bekjempe arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Hva vil stortingsflertallet prioritere? Hvordan stiller LO og NHO seg til de ulike tiltakene? Er det noe som mangler? Opptak fra seminaret ser du her

A4 Arbejdsliv.dk, 30.11.21

– Det blir ramaskrik fra danske fagforeninger med privat ansatte hver gang noen nevner EU-kommisjonens president Ursula von der Leyens kamp for å innføre minstelønn i de 6 EU-landene som ikke har det i dag. Skal vi unngå EU-innblanding i lønns- og arbeidsvilkår i Danmark, må vi også rydde i eget rede, skriver Johnny Nim, leder av den danske fagforeningen Det Faglige Hus.

A4 Arbejdsliv.dk / Politiken, 30.11.21

Danmark mangler arbeidskraft, og EU har mange arbeidsledige. Men bare om lage 5000 EU-borgere vil kunne bli lokket til Danmark for å jobbe. Det viser en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Politiforum, 29.11.21

– Man kan bli nummen av alle eksemplene på arbeidslivskriminalitet som presenteres i denne boka, skriver Sven Arne Kjepso, avsnittsleder, Oslo politidistrikt. Han omtaler boken «Norge i svart, hvitt og grått – Arbeidslivskriminalitet i Norge», som  er skrevet av journalist Torgny Hasås.

E24, 29.11.21

Den nye regjeringen har ikke kommet langt nok til at det vil bli regelendringer i au pair-ordningen i år. Mange familier er bekymret for hva som skal skje med ordningen, ifølge au pair-byrå.

Lastebil.no, 28.11.21

Fra 26. november gjelder nye og strengere regler for grensepassering. Norske og utenlandske yrkessjåfører som utfører vare- eller passasjertransport på vei inn i Norge må registrere innreisen på forhånd – og kunne fremvise kvittering ved kontroll. Men i motsetning til øvrige reisende trenger ikke yrkessjåfører fersk negativ koronatest.

Stortinget, 26.11.21

– Vil justisministeren sørge for at arbeidere fra EØS som må vente i inntil 5 måneder på å få sin søknad om opphold behandlet av politiet, får de nødvendige godkjenninger slik at de kan få norsk lønnskonto og kan jobbe slik de har rett til frem til de kan få time hos politiet? spør stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H).

Fiskeridirektoratet, 26.11.21

Den 2. desember møtest ei rekkje kontroll- og tilsynsetatar til ein lokal og felles tverretatleg fagdag i Ålesund. Tema for fagdagen er arbeid mot fiskerikriminalitet i alle former på sjø og land, herunder miljøkriminalitet og arbeidslivskriminalitet.

Regjeringen, 26.11.21

Helse- og omsorgsdepartementet innfører krav om innreisekarantene ved innreise fra Frankrike, Monaco, Portugal og Spania, øygruppen Azorene tilhørende Portugal, regionen Norra Savolax SVD i Finland og regionene Gotland og Västernorrland i Sverige.

Budstikka, 24.11.21

– Barnepass og husarbeid for luselønn med myndighetenes velsignelse, skriver Geir Onstad Nordhøy om au pair-ordningen.

NRK, 23.11.21

Bedrifter oppfordres nå til å samarbeide med kommunene for å tilby vaksine på jobben. Det skjer blant annet for å fange opp grupper med lav vaksineringsgrad, deriblant polakker, rumenere og litauere.

FriFagbevegelse, 23.11.21

Debatt om EØS er bare sunt, fastslår utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). På nyåret sparker hun i gang regjeringens kontroversielle nye EØS-utredning.

Total items found: 84

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie