Informasjonsfilmer om korona på polsk og spansk

IMDi, 03.12.20

Caritas Norge driver et informasjons- og ressurssenter for arbeidsinnvandrere i Oslo. Senteret har hatt over 30.000 henvendelser siden det ble åpnet i 2011. Spanjoler, rumenere og polakker topper listen av brukere. Caritas Norge har fått med statsminister Erna Solberg til å lage en film med nøkkelinformasjon om korona. Caritas har laget versjoner på norsk, polsk og spansk. Filmene er tekstet på flere språk og delt på Facebook.

Wizz Air-sjefen til VG: Ikke apekatter fra Øst-Europa

VG, 24.12.20

Wizz Air-sjefen Jozsef Varadi langer ut mot fremstillingen av selskapet, bekrefter at de kan ende med å stenge eller flytte baser i Norge hvis de ansatte fagorganiserer seg – og vil ikke si hva de lavest betalte flyvertene tjener.

Polsk bygningsarbeider varslet om lønnstyveri – fikk Stockmanns Hammer for varsling og ytringsfrihet i arbeidslivet

FriFagbevegelse, 29.12.20

Se for deg at du jobber i et fremmed land. Sjefen din har skaffet bolig til deg, du kjenner ikke språket eller lovene. Hva gjør du når du ikke får lønn? Den polske bygningsarbeideren Adam Chylinski (30) varslet. Varselet hans førte til at lønnstyveri og skattesvindel i mange-millioner-klassen ble avslørt i bemanningsbyrået Fagarbeideren AS i fjor.

Færre arbeidsinnvandrere på korttidsopphold

Regjeringen, 22.12.20

Utenlandske arbeidstakere på kortidsopphold i Norge har økt hvert år siden 2015. Ny statistikk fra SSB viser at denne trenden har snudd i 2020. Dette skyldes i stor grad tiltakene som er tatt i Norge og andre land for å begrense pandemien. Det kommer frem i en ny rapport fra Norge til OECD om innvandring og integrering i 2019–2020.

Hvorfor topper innvandrere smittestatistikken?

Universitetet i Bergen, 30.12.20

30-40 prosent av de smittede er født i land utenfor Norge. Ifølge leder av Pandemisenteret, Esperanza Diaz, er årsakene sammensatte.  Språklige hindre er en av årsakene. Noe av informasjonen fra norske myndigheter er oversatt, men ikke nok. Noen grupper, som arbeidsinnvandrere, reiser mer og har større risiko som følge av dette. Så har man andre «grimme eksempler», som polske arbeidsinnvandrere som er blitt pålagt å jobbe i karantenen.

Venter storinnrykk av østeuropeere – politiet frykter lange køer

NRK Vestfold og Telemark, 30.12.20

Mer enn 1.500 østeuropeere ankommer Torp Sandefjord lufthavn i løpet av nyttårshelgen, ifølge anslag fra kommuneoverlegen i Sandefjord. I stor grad er dette folk som har vært på juleferie. Et nytt skjema, som må fylles ut på papir, skaper problemer.

Minstelønn i EU – den siste kampen for de nordiske fagforeningene?

Arbeidsliv i Norden, 28.12.20

Et klart flertall av europeisk fagbevegelse støtter ideen om et minstelønnsdirektiv, mens de danske og svenske fagforeningene har havnet på samme linje som den europeiske arbeidsgivernes paraplyorganisasjon BusinessEurope. Den svenske professoren Lars Magnusson ved Uppsala universitet oppfatter de svenske fagforeningene som "tonedøv" og ser en risiko for at dette kan straffes i fremtiden.

Regjeringen forkorter karantenetiden for innreise til sju dager ved to negative koronatester

Helse- og omsorgsdepartementet, 28.12.20

Reisende som kommer til Norge fra utlandet kan gå ut av karantene etter tidligst dag sju dersom de tester negativt for covid-19 to ganger etter ankomst. Den første testen skal tas innen tre dager etter ankomst, den andre tidligst sju døgn etter ankomst.

2. januar innføres testplikt for reisende til Norge

Regjeringen, 31.12.20

Regjeringen innfører plikt til å teste seg for covid-19 for innreisende til Norge fra 2. januar 2021. – Vi er nå dobbelt bekymret for importsmitte. Vi er både bekymret for utbrudd med nye muterte virusvarianter som kan være mer smittsomme, og for at mange vil returnere til Norge etter jul fra land med langt høyere smittenivå enn vi har her, sier statsminister Erna Solberg.

Kan bli straffbart å kjøpe bilvask fra ikke-godkjente virksomheter

Virke / NTB Info, 22.12.20

Regjeringen la mandags ettermiddag frem et forslag om å etablere en egen godkjenningsordning for bilvask, dekkskift og dekklagring. Virke Servicehandel mener godkjenningsordningen kan bidra til å redusere det svarte markedet for bilvask med flere hundre millioner kroner per år.

Total items found: 96