Skip to main content
 

Minstelønn i EU – den siste kampen for de nordiske fagforeningene?

28. desember 2020

Et klart flertall av europeisk fagbevegelse støtter ideen om et minstelønnsdirektiv, mens de danske og svenske fagforeningene har havnet på samme linje som den europeiske arbeidsgivernes paraplyorganisasjon BusinessEurope. Den svenske professoren Lars Magnusson ved Uppsala universitet oppfatter de svenske fagforeningene som "tonedøv" og ser en risiko for at dette kan straffes i fremtiden.

Magnusson påpeker at arbeidsmarkedet har endret seg. Selv her i Norden har stadig flere usikre jobber med urimelig lønn, og stadig færre blir med i fagforeningen.

Det er også stor motstand i Norge. Selv om Norge ikke er medlem av EU, betyr EØS-avtalen at direktiver som anses relevante vil være gyldige på samme måte som for medlemslandene.

kal– Det er stor enighet blant regjeringen, arbeidsgivere og arbeidstakere om at dette ikke er noe du vil ha og at EU ikke har kompetanse på dette området, sier Kristin Alsos, forsker ved forskningsstiftelsen Fafo i Oslo.

I Finland har forslaget blitt mottatt mer positivt, men der er det et system med generelt bindende tariffavtaler som til en viss grad har samme effekt som den lovbestemte minstelønnen.

Les hele saken: Minimilöner i EU – sista striden för de nordiska facken? (Arbeidsliv i Norden, 28.12.20)

 
Nyhet