Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Eller gå til en av temasidene. Vi har også laget en egen temaside for saker om koronasituasjonen og arbeidsinnvandring.

Smitte blant 70 utenlandske arbeidere i Vestnes

Siden nyttår har 70 utenlandske arbeidere fått påvist coronavirus i vestlandskommunen Vestnes med kun 6532 innbyggere. Ordfører Geir Inge Lien (Sp) forsikrer likevel om at de har kontroll på utbruddet. De smittede er utenlandske arbeidere som i hovedsak jobber på skipsverft i kommunen.

VG, 14.01.21

Anbefaler ikke utvidelse av godkjenningsordning for utenlandsk fag- og yrkesopplæring

Kunnskapsdepartementet (KD) nedsatte høsten 2019 en arbeidsgruppe som skulle vurdere utvidelser av dagens godkjenningsordning for utenlandsk fag- og yrkesopplæring, både med nye land og nye fagområder.

Arbeidsgruppen, som leverte sin rapport til KD i november 2020, ønsker å videreføre godkjenningsordningen slik den er i dag. 

Fafo Østforum, 14.01.21

Politiet oppsøkte arbeidsgivere i Lofoten som tar imot utenlandsk arbeidskraft

Politiet oppsøkte torsdag ulike arbeidsgivere i Vågan som tar imot utenlandsk arbeidskraft, med tanke på oppfølging av korona og karantenebestemmelser. «Alle de oppsøkte arbeidsgiverne har hatt god kontroll», skriver politiet på Twitter.

Lofot-Tidende, 14.01.21

I gang med kursing av bønder som ansatter utenlandsk sesongarbeidskraft

10. desember ble det første arbeidsgiverkurset for jordbruket gjennomført. Kurset har spesielt fokus på sesongarbeidskraft, med mål om å tilby oppdatert kunnskap og nyttig veiledning for bonden i rollen som arbeidsgiver.Én av de 150 kursdeltakerne var grøntprodusent og regionleder for GH Viken, John Gunnar Swang, som varmt anbefaler kurset til andre.

Norges Bondelag, 14.01.21

30 gjestearbeidarar har fått påvist koronasmitte i Vestnes

Det er frykt i skipsbyggarkommunen Vestnes for at utanlandske gjestearbeidarar skal spreie koronasmitte. 30 testa positivt på covid-19, sjølv om dei har dokumentasjon på negativ test før avreise. Kommunenen ber utanlandske arbeidarar om å droppe å gå i butikken under innreisekarantene

NRK Møre og Romsdal, 11.01.21

Arbeidstilsynet: Mange brudd på koronaregler. Fellesforbundet vil ha karantenehotell for arbeidsinnvandrere

Arbeidstilsynet har avdekket omfattende brudd på smittevernregler i flere bransjer, viser nye tall. – Arbeidstilsynet har kun ressurser til å føre tilsyn med en liten del av arbeidslivet. Omfanget av bruddene og avvikene er så store at de må få tilført økte ressurser og reglene må forsterkes ytterligere. Hvis ikke er det vanskelig å få kontroll på importsmitte fra arbeidsinnvandrere, sier nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad.

NRK, 14.01.21

Utenlandske arbeidere smittet hverandre i karantene: Kommunen vurderer anmeldelse

Fire av de 18 nye smittede i Trondheim kom til Norge fra utlandet for å jobbe. De satt i karantene, men flere brukte blant annet samme kjøkken. 45 av 50 som kommer til Trondheim torsdag, har opplyst i innreiseregisteret at de ikke trenger karantenehotell. Det bekymrer Morten Wolden, kommunedirektør i Trondheim.

NRK Trøndelag, 14.01.21

Regjeringen strammer ytterligere inn kontrollregimet for å begrense importsmitten

– Norge har et av de strengeste systemene for innreise og testing i Europa, men vi ønsker å gjøre det enda bedre og enklere. Målet er at alle reisende skal teste seg på grensen, og Helsedirektoratet vil nå be alle kommuner med ankomststeder om å øke testkapasiteten betydelig, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie på dagens pressekonferanse.

Regjeringen, 13.01.21

21. januar: Digitalt frokostseminar om hvordan covid-19 har påvirket sårbare arbeidsmigranter

Frelsesarmeen – både i Norge og internasjonalt – har møtt papirløse migranter, de som venter på oppholdstillatelse, de som har endt opp på gata fordi arbeidsgiver ikke hadde sikringsordninger idet permitteringer slo til og de som har blitt identifisert som mulige ofre for menneskehandel.

Frelsesarmeen, 13.01.21

Norsk-Polsk forening reagerer på koronahets etter WizzAirs flygninger melom Gdansk og Bodø

Lech Szurgot og Aleksandra Kalinowska i Polsk-Norsk forening sier de lenge har følt at arbeidsinnvandrere blir stemplet som smittespredere i samfunnet.– Vi ser mange hatefulle kommentarer på sosiale medier hver gang et fly fra Gdansk kommer til Bodø. Vi er kjempebekymret over kommentarene som vi leser, sier Kalinowska.

NRK, 13.01.21

Hevder arbeidsgivere krever at bygningsarbeidere bryter karanteneregler

Det er omfattende brudd på koronaregler i den useriøse delen av norsk byggebransje, mener Fair Play Bygg og Frelsesarmeens Migrasjonssenter. – Dette kan sette liv i fare, sier bransjeforeningen i NHO.

NRK, 12.01.21

Egen «covid»-bil og full isolasjon av sesongarbeiderne skal hindre koronasmitte under skreifisket

Mens folk som kommer fra utlandet til Norge skal i ti dagers karantene, må samtlige utenlandske sesongarbeidere sitte ti dager i isolasjon i Øksnes. Slik håper kommunen å hindre et smitteutbrudd under det viktige vinterfisket. Samtidig er kommunelegen bekymra for at arbeidere blir stigmatisert.

NRK Nordland, 12.01.21