Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Fafokonferansen 2019 er over – takk for denne gang!

(Fafo Østforum / Fafo, 23.05.19)

På årets Fafokonferanse 15. mai – som også markerte markerte at det er 15 år siden EUs østutvidelse – så Fafo-forskere tilbake på årene med rekordhøy arbeidsinnvandring. Hvordan har årene etter utvidelsen av EU og EØS preget norsk arbeidsliv og fagbevegelse? Press på lønns- og arbeidsvilkår og svekkelse av fagbevegelsen er to sentrale områder.

BNL og Fellesforbundet enige om innleieregler

(Byggmesteren, 23.05.19)

BNL har sammen med Fellesforbundet kommet til enighet om felles anbefalinger for smarte innkjøp av innleie. – Dette er et viktig bidrag til seriøsitetsarbeidet i byggenæringen, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL.

Vegvesenet og Skanska skattesjekker alle underentreprenører på anleggene

(Vegnett, 23.05.19)

Statens vegvesen og Skanska Norge AS har inngått avtale om at Skanska henter skatteattester fra alle underentreprenører på anleggene. Dette er viktig for å hindre kriminalitet i anleggsbransjen, sier direktør Jane Bordal i Statens vegvesen.

Dansk minister kritiseres for å sikre landbruket billig arbeidskraft

(Ugeavisen A4, 22.05.19)

Danmark åpner for økt bruk av billig arbeidskraft i landsbruket. Fra 1. juni kan danske landbruksvirksomheter eksempelvis hente en ferdigutdannet, ukrainsk lanbruksmedarbeider i halvannet år til 15.000 kroner i måneden.

Oslo vil gi pengestøtte til a-krimjeger

(bygg.no, 22.05.19)

I sin innstilling til revidert budsjett i Oslo kommune foreslår byrådet å gi 100.000 kroner i støtte til Fair Play Bygg, som undersøker arbeidsforhold på byggeplasser i Oslo og omegn.

Innlegg: Sosial dumping truer frontfagsmodellen

(LO, 22.05.19)

Fellesforbundet leder Jørn Eggum oppfordrer de europeiske fagforeningslederne til samlet kamp mot sosial dumping. - Mange land har den samme utfordringen, og vi har alle samme interesse av å få slutt på dette. For oss handler det ikke om å få slutt på arbeidsinnvandringen. Det handler om å få slutt på utnyttelsen av arbeidstakere.

Debatt: Fem grunner til fagorganisertes nei til EØS

(Radikal portal, 21.05.19)

Om vi skal opprettholde og utvikle det organiserte arbeidslivet med kollektive tariffavtaler, er vi avhengig av å tre ut av skyggen til EØS, skriver Roy Pedersen, leder for LO i Oslo.

Leder: Lærebokeksempel på sosial dumping

(Agenda magasin, 20. 05.19)

Triksing med selskapsstruktur og diskriminering av fagorganiserte på Sund laksepakkeri uthuler det organiserte arbeidslivet, mener Agenda magasin på lederplass.

Dawid (27) møter tidlegare arbeidsgjevar i retten: – Mista jobben fordi eg var fagorganisert

(NRK Hordaland, 20.05.19)

Berre uorganiserte arbeidarar fekk jobb på laksepakkeriet. Måndag møtte 13 av dei organiserte i retten. – Dei blei diskriminerte, meiner LO.

24. mai: NHO lanserer nytt verktøy i kampen mot arbeidslivskriminalitet

(bygg.no, 20.05.19)

Private innkjøpere ("business to business") står for en betydelig del av anskaffelsesmarkedet. De kan ta et større ansvar gjennom å etterspørre virksomheter som ikke bryter regelverket i sine innkjøp. 24. mai lanserer NHO et elæringsverktøy som gir private innkjøpere konkrete råd om hvilke krav de bør stille til sine leverandører.

Regjeringen foreslår strengere helse-krav for arbeidsinnvandrere

(FriFagbevegelse / NTB, 20.05.19)

Regjeringen foreslår å utvide krav om helseundersøkelse for personer som skal oppholde seg i Norge. Målet er blant annet å avdekke tuberkulose. Kravet vil gjelde personer fra risikoland som reiser til Norge for å jobbe som selvstendig næringsdrivende, innleide arbeidstakere, ansatte i helse- og skolesektoren og au pair.

Leder: Absolutt null toleranse for sjikane og trakassering

(Sunnmørsposten, 19.05.19)

Polske Józef Lesniak i Stordal kom tilbake frå påskeferie og fann bilen sin tagga med orda «Reis heim». Vi har alle eit ansvar for å behandle andre menneske som likeverdige. Sunnmøre har alltid vore internasjonalt orientert, og vi har eit arbeidsliv som er avhengig av arbeidsinnvandring. Det burde gi oss ekstra gode grunnar til å vise integrering og inkludering i praksis, skriv Sunnmørsposten på leiarplass.