Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

– Ikke ønskelig med innleieforbud i hele Norge

(bygg.no, 15.11.19)
Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF) støtter Byggenæringens Landsforening (BNL) i at det ikke er ønskelig med et generelt forbud mot innleid arbeidskraft. - Det er ikke der problemet i arbeidslivet ligger. Utfordringen er, som BNL påpeker, omgåelse av eksisterende regelverk, sier NKFs adm.dir Rune Aale-Hansen.

Innlegg: – Kamp mot innleie av arbeidskraft

(Gudbrandsdølen Dagningen, 15.11.19)
Arbeiderpartiet vil at det skal ryddes opp i den utstrakte bruken av ulovlig innleie. – I dag ser man at de innskrenkingene som er gjort i bruken av innleie ikke er tilstrekkelige. Arbeidstilsynet har selv sagt at det er vanskelig å kontrollere reglene for innleie. Vi vil tvinge regjeringen til å komme tilbake til stortinget med tiltak som avgrenser innleie til rene vikariat, skriver Rigmor Aasrud, stortingsreprentant (Ap).

Vil ha strengere straff mot a-krim

(Dagbladet, 15.11.19)
Frp vil ha sviende fengselsstraffer og økt kontroll. Ap vil ha svarteliste – i kampen mot arbeidskriminalitet.

Arbeidstilsynet møter sjelden så lav timelønn

(Dagbladet, 15.11.19)
– Når vi velger å gi en bot til Andenes Fiskemottak, er det fordi lovbruddene er alvorlige og grove. Dette er heldigvis ikke normalt. sier regiondirektør i Arbeidstilsynet, Vigdis Johnsen. Hun påpeker at det er snakk om en gruppe utenlandske arbeidere som er sårbare.

Halvparten av oss frykter utenlandske vogntog

(ABC Nyheter, 14.11.19)
55 prosent svarer at deres aller største frykt på veiene i vinter, er å møte utenlandske vogntog. Det viser en undersøkelse YouGov har gjennomført på oppdrag fra Frende Forsikring. Utenlandsk tungtransport står like fullt for kun 1,76 prosent av dødsulykkene.

Debatt: – Handlingsrommet i EØS-avtalen er her og nå!

(Nationen, 14.11.19)
– Skal vi utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen og sikre en utvikling av den i tråd med våre interesser og særegne forhold, krever det at vi følger med i timen. Vi må rekke opp hånden og levere svarene som Europa er på jakt etter mens jakten pågår, ikke etter at den er over, skriver leder Ingebjørg Harto ved NHOs Brusselkontor.

88-åring forsøkt rundlurt – a-krimsenter advarer mot svindel-håndverkere

(TV2, 14.11.19)
En eldre Fjellhamar-kvinne ble forsøkt avkrevd 300 000 kroner av oppsøkende utenlandske håndverkere: – Vår erfaring er at disse aktørene ofte retter seg mot eldre, kvaliteten på arbeidet er dårlig og at sakene kan bli bedragerisaker, sier Olav Norheim, leder for A-krimsenter Oslo og Akershus.

«Dødstrailer»-debatt: – Fortsatt for mange ulykker

(NHO, 14.11.19)
– Statistikken peker riktignok i riktig retning, men fremdeles er det for mange uykker – arbeidet må intensiveres, uttaler Are Kjensli, adm. direktør i NHO Logistikk og Transport. Tall fra Statens Vegvesens Ulykkesanalysegruppe (UAG), viser at det var utenlandsk sjåfør i 34 av 140 dødsulykker.

Enige om nye seriøsitetsregler i bygg- og anleggskontrakter

(Fellesforbundet, 14.11.19)
Fellesforbundet og BNL har blitt enige om forslag til nye Omforente Seriøsitetsbestemmelser. De nye bestemmelsene er nå til vurdering hos KS og Difi. I denne artikkelen oppsummeres innholdet i forslaget.

Sp og Ap presset Dale om vogntog: – Bare flaks at ingen har blitt skadd

(ABC Nyheter, 13.11.19)
I Stortingets spørretime haglet spørsmålene mot samferdselsministeren om hvorvidt regjeringen gjør noe for å takle farlige utenlandske vogntog på vinterføre. Ministeren viser til at utenlandske vogntog bare er en liten del av et komplekst problem.

Fiskemottak-arbeider: – Det er veldig hardt arbeid. Vi jobber dag og natt og får ikke overtidsbetalt

(FriFagbevegelse, 13.11.19)
– Det var en periode hvor jeg jobbet opptil 20 timer per dag i ti dager. Jeg sov fire timer per natt, sier en anonymisert arbeidstaker som har jobbet ved to ulike fiskemottak i Vesterålen. Han opplevde mye av arbeidssituasjonen som preget av «frivillig tvang», at det var vanskelig å si nei til vakter selv om man var sliten og at de ofte via lønnsutbetalingene betaler høye beløp for leie av losji og transport til og fra Litauen.

– Bemanningsbransjen må fases ut

(FriFagbevegelse, 12.11.19)
Mens Ap og Fellesforbundet vil ha et innleieforbud for Oslo-området, vil Sp, SV og Rødt forby all innleie. – Vi vil forby bemanningsbransjen totalt, men gjøre det lovlig å ha vikarbyråer med fast ansatte som dekker opp navngitte vikarer, sier Per Olaf Lundteigen (Sp).