Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Eller gå til en av temasidene. Vi har også laget en egen temaside for saker om koronasituasjonen og arbeidsinnvandring.

Fafo Østforum sommerferierer


Redaksjonen ønsker alle en RIKTIG GOD SOMMER !!

Vi er tilbake med oppdatering av nyheter i begynnelsen av august.

Fafo Østforum 01.07.21

Rett24.no, 30.06.21


Hvordan vil Høyesterett tolke den rådgivende uttalelsen fra EFTA-domstolen, og hvilke konsekvenser får gjenopptakelse av pilotsaken i NAV-saken for alle de andre sakene som står på vent? Tirsdag opplyste i hvert fall Høyesterett om at storkammerdommen vil bli avsagt på siste dag før rettsferien, fredag 2. juli.

Rett24.no, 30.06.21

Debatt: – Vonar det seriøse arbeidslivet reagerer på behandlinga av Dumitrescu


«Er ein verkeleg avhengig av slik ei nedrig, unorsk arbeidsform for å gjera verksemdene lønsame?» spør jusstudent Sondre Østensen-Landvik, som ein kommentar til rettssaka om Offshore Support Nords oppseiing av Adrian Dumitrescu.

Sunnhordaland.no, 30.06.21

Snart kan Arbeidstilsynet ut på ordinære tilsyn igjen


Det siste året har Arbeidstilsynet fått instruks om å gjøre nesten bare korona-relaterte tilsyn, tross advarsler om økt arbeidslivskriminalitet. Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) varsler nå at Arbeidstilsynet kan jobbe som normalt fra høsten.

Klassekampen.no, 29.06.21

Ny dispensasjonsordning for utenlandske yrkessjåfører


For å gi næringen mer forutsigbarhet i forbindelse med grensepassering, vil utenlandske yrkessjåfører fra 29. juni kunne søke om innreise for gods- eller persontransport eller for å utføre innenlands transportoppdrag i Norge. Ordningen administreres av Sjøfartsdirektoratet

NHO Transport, 30.06.21

Rapport i kjølvannet av trygdeskandalen: Styrk EØS-kompetansen i departementene


En rapport fra en arbeidsgruppe med medlemmer fra flere departementer foreslår å vektlegge EØS-kompetanse på leder- og saksbehandlernivå ved rekruttering til jobber i departementene, samt generelt å styrke kompetansen for å arbeid innen ulike EØS-saker.

ABC Startsiden/NTB, 29.06.21

EU krever stopp for særdanske regler for utenlandske turbusser


I Danmark kan utenlandske turbusser kun kjøre sju dager etter hverandre innenfor landets grenser før de må ut av landet i 30 dager. Det vil EU-kommisjonen ha en slutt på.

FriFagbevegelse, 29.06.21

– Når katten er på hjemmekontor, danser rottene i arbeidslivet


Det er vanskeligere å registrere seg for lovlig arbeid i Norge enn å jobbe svart i det skjulte, skriver daglig leder Harald Hansen i Byggmesterforbundet i et leserinnlegg.

DN.no, 28.06.21

– Urett som rammer oss også


– Det gjøres stor urett i norsk arbeidsmarked, og slik har det vært lenge. Kanskje tåler vi det litt mindre nå som vi vet at denne uretten også kan ramme oss selv? spør nestleder Sigrun Aasland i Tankesmien Agenda i dette leserinnlegget.

Dagsavisen, 28.06.21

A-krim i byggebransjen: Mest kriminalitet rettet mot privatmarkedet, ifølge ny rapport


A-krimsenteret i Oslo har kommet med en ny rapport der de tar for seg arbeidslivskriminalitet i bygg- og anleggsbransjen i Oslo og Viken. I rapporten viser senteret hvordan 29 aktører i de to fylkene utnytter arbeidstakere og begår andre former for arbeidslivskriminalitet. De fleste av aktørene har en kriminell forhistorie, og har vært knyttet til konkurser tidligere.

FriFagbevegelse, 28.06.21

Nye regler for innreisekarantene for mannskap på passasjerskip


Regjeringen har besluttet at mannskap på passasjerskip i fast rute til et rødt land skal fritas fra karanteneplikten forutsatt at de starter arbeidet i Norge og ikke forlater skipet i det røde landet. Mannskapet må ta koronatest ved ankomst til Norge, og på dag tre og syv etter ankomst.

Nærings- og fiskeridepartementet, 28.06.21

Krever umiddelbar tilgang på ansatte til reiselivet


Regjeringen må finne trygge og mer fleksible løsninger som umiddelbart kan sikre reiselivet tilgang på sesongansatte – vi risikerer å miste kompetanse til andre europeiske land og den viktige sommersesongen står nå i fare, skriver reiselivsaktør Knut Flakk og NHO Reiseliv-leder Kristin Krohn Devold i en felles kronikk.

Sunnmørsposten, 28.06.21

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie