Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Kronikk: – Tilsyn med offentlige anskaffelser kan hindre anbudsjuks

(Konkurransetilsynet, 29.01.20)

– Ingen har i dag ansvar for å føre tilsyn med offentlige anskaffelser såfremt det ikke kommer en klage. Det taper samfunnet store summer på, skriver Lars Sørgard, konkurransedirektør.

Konkurransedirektør Lars Sørgard mener det er et hull i regelverket rundt offentlige anskaffelser

(NRK, 29.01.20)

– Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) følger opp hvis noen klager – men i mange tilfeller kommer det ingen klage. Årsaken kan være at de som tapte ikke vil gjøre seg til uvenn med oppdragsgiveren i fremtiden, mener konkurransedirektøren, som i en kronikk i dag etterlyser tilsyn.

Polsk fisker fikk bare betalt halvparten av det norske kolleger fikk på norsk båt. Nå får han etterbetalt 600.000 kr

(Dagbladet / Børsen, 28.01.20)

Norsk Sjømannsforbund har bistått to polske medlemmer som var fiskere på den norske snøkrabbebåten «Prowess», eid av Bergens-rederiet Ocean Venture. De to polakkene fikk over flere år halv lønn av hva de norske fiskerne fikk.

Norge har signert brexit-avtale med Storbritannia

(Regjeringen.no, 28.01.20)

Avtalen sikrer opparbeidede rettigheter for norske og britiske borgere. Selv om Storbritannia går ut av EU ved midnatt 31. januar, blir det ingen endringer i forholdet mellom våre to land før overgangsperioden er over 31. desember 2020, ifølge en pressemelding.

Håper å få flertall om norske lønns- og arbeidsvilkår til sjøs

(FriFagbevegelse, 28.01.20)

SV, Ap og Sp har tro på at de kan få med seg det nå fristilte Frp på et forslag om lovendring: – Stadig færre skip går i NOR-registeret. Vi hører eksempler på folk som tjener 35 kroner timen på båter som bare er i norske havner. Det er umulig å være en del av det norske samfunnet når du tjener så lite, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang

(ABC Nyheter, 28.01.20)

Utvalget som gransker Nav-saken, vil trolig om få dager avklare om trygdeskandalen først startet i 2012, eller om den går helt tilbake til 1994. Foreløpig har Nav kun sett på saker tilbake til 2012, da det ble innført en ny EU-forordning om trygdeeksport.

Anklager selskap for sosial dumping ved borerigg

(Industri Energi, 27.01.20)

På bakgrunn av en egen inspeksjon ved et London-basert selskap som driver med undervannsfarkoster, mener fagforbundet Industri Energi å dokumentere en rekke brudd mot avtaler og regler i selskapets oppdrag ved en norsk borerigg. I artikkelen på forbundets nettsider refser de også oppdragsgiver og tilsynsmyndighetene, men videre saksgang framstår uviss.

Debatt: – Norske håndverkere er snart utryddet

(Nettavisen, 27.01.20)

– Jeg mener det snart bør vurderes om det ikke er like greit å legge ned yrkesskolene for tradisjonelle yrkesfag. For i dag er det mer som staffasje for en forestilling vi alle vet slutten på, skriver murer Eirik Kornmo i en skarpskodd kronikk.

BNL om rapport: – Bekrefter at kampen mot a-krim langt fra er vunnet

(NemiTek, 27.01.20)

NTAES' rapport om arbeidslivskriminalitet i Norge anno 2020 bekrefter antagelsene til Byggenæringens Landsforening-sjef Jon Sandnes, ifølge en pressemelding. Sandnes mener at alle bedriftene i næringen må heve garden og sjekke nøye hvem man velger å samarbeide med, samt at tilsyn og sanksjoner fungerer etter hensikten.

Strengere turbuss-kabotasje sentralt på NHO-seminar

(NHO Transport, 25.01.20)

NHO Transport arrangerte i forrige uke bransjetreff for turbussnæringen i Trondheim. Agendaens kanskje aller viktigst sak, ifølge referatet, var orienteringen om kabotasje-innstrammingene for turbussnæringen i Danmark, som den norske bransjen er håpefulle om at myndighetene her til lands skal kopiere.

Les referatet: Politisk vilje til å følge dansk kabotasjeregel (NHO Transport, 25.01.20)

LO: – Den nye arbeidsministeren må slå ned på sosial dumping og a-krim

(FriFagbevegelse, 24.01.20)

Tdligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen tar over for Anniken Hauglie som sjef for arbeids- og sosialdepartementet. – Jeg håper Torbjørn Røe Isaksen tar tak i mange av de store utfordringene vi har i norsk arbeidsliv, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, og trekker fram sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Verkstednæringa i Lofoten mangler arbeidskraft

(Lofotposten, 24.01.20)

– Mange løser det ved å leie inn folk fra bemanningsbyrå, eller utenlandsk arbeidskraft. Men vi ønsker oss lokal ungdom som bor her og jobber hos oss.