Skip to main content
 

Delrapportering: Virkninger av innstramninger i innleieregelverket

20. desember 2024

I et nytt Fafo-notat presenteres de første analysene av hvilke virkninger innstramningene i innleieregelverket våren 2023 har hatt for ansatte, virksomheter og aktiviteten i byggenæringen.

Studien gjennomføres av Fafo-forskerne Kristin Alsos, Rolf K. Andersen, Kristine Nergaard og Sissel C. Trygstad i samarbeid med Marte M. Frisell og Bjørn Gran fra Samfunnsøkonomisk analyse, på oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Arbeidet vil pågå til og med november 2026, og dette notatet er første delrapportering fra prosjektet.

kristin alsos portrett 2rolf andersen portrettkristine nergaard portrettSissel c trygstad portrett

Analysene gjøres på basis av spørreundersøkelser til virksomheter, kvalitative intervjuer og tilgjengelig statistikk og registerdata.

Blant problemstillingene notatet besvarer er:

  • Hvordan trodde virksomhetene innen bygg, industri og lager at endringene ville påvirke dem, og hvordan ville de tilpasse seg endringene?
  • Hva har virksomhetene innen bygg, industri og lager faktisk gjort for å tilpasse seg?
  • Hva har skjedd med arbeidstakerne som var ansatt i bemanningsbransjen før 1. april? Har de fått seg jobb i en annen virksomhet eller forsvunnet ut av det norske arbeidsmarkedet?
  • Hvordan har omfanget av inn- og utleie fra bemanningsforetak vært etter regelendringen?
  • Hvordan har virksomheter i bransjer med høy bruk av innleie rekruttert arbeidskraft etter regelendringen?

Utdrag fra notatets oppsummering:

Hva har så skjedd med de ansatte i bemanningsforetakene?

En del som tidligere var utleide har nå fått jobb i produksjonsbedrifter. Denne andelen har økt innen bygg etter regelendringene.

Samtidig øker andelen som ikke lenger er registrert å ha et arbeidsforhold. Mange av disse er ikke-bosatte og har trolig forlatt Norge for en kortere eller lengre tid. I øvrige bransjer (utenfor bygg) har overgangsratene i hovedsak ikke endret seg

Bedriftene rekrutterer også en betydelig andel arbeidstakere med innvandringsbakgrunn, inkludert personer som ikke er bosatt i Norge. Det rekrutteres likevel forholdsmessig færre med innvandringsbakgrunn enn det som tidligere utgjorde andelen som var ansatt i bemanningsforetak. I intervjuene påpekes det at det kan være flere grunner til at virksomhetene ikke ansetter de som er leid inn, som for eksempel språk, fagkompetanse og lavere produktivitet. I tillegg begrunnes det med at behovet for arbeidskraft er midlertidig og da vil ikke bedriftene ansette fast.

Nyhet