Skip to main content
 

Vedums statssekretær har tjent millioner på å lære opp utenlandske sjøfolk for norske rederier

08. november 2021

Finansminister Trygve Slagsvold Vedums nye statssekretær Erlend Trygve Grimstad (Sp) kommer fra Manila, der han har jobbet med å lære opp filippinsk mannskap som jobber i norske farvann – til langt lavere lønn.

I 2015 ble han administrerende direktør for Norwegian Training Center (NTC) i Manila. Senteret ble etablert av Rederiforbundet i 1990, og har siden det utdannet over 7200 filippinske sjøfolk.

Samtidig har Vedum og Sp jobbet for norsk lønn i norsk farvann. I Hurdalsplattformen skriver den nye regjeringen at de vil «innføre krav om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel».

Sjøfolk som kommer fra land utenfor EU/EØS, tjener nemlig langt mindre enn nordmenn. På frakteskip er det snakk om så lite som en tredjedel av lønnen til norske sjøfolk, ifølge en beregning fra 2018.

De store lønnsforskjellene i norsk farvann viser at målet til NTC og Rederiforbundet ikke er bistand, mener Johnny Hansen, leder i Norsk Sjømannsforbund.

Erlend Grimstad er uenig.

– Jeg har vært med på å gi utdanning og jobb til fattige filippinske ungdommer, som har blitt gode sjøfolk og offiserer, sier Grimstad.

Også Rederiforbundet avviser kritikken.

Les hele saken: Vedums statssekretær har tjent millioner på å lære opp utenlandske sjøfolk for norske rederier (E24, 08.11.21)

 
Nyhet