E24, 08.11.21

Vedums statssekretær har tjent millioner på å lære opp utenlandske sjøfolk for norske rederier

Finansminister Trygve Slagsvold Vedums nye statssekretær Erlend Trygve Grimstad (Sp) kommer fra Manila, der han har jobbet med å lære opp filippinsk mannskap som jobber i norske farvann – til langt lavere lønn.

I 2015 ble han administrerende direktør for Norwegian Training Center (NTC) i Manila. Senteret ble etablert av Rederiforbundet i 1990, og har siden det utdannet over 7200 filippinske sjøfolk.

Samtidig har Vedum og Sp jobbet for norsk lønn i norsk farvann. I Hurdalsplattformen skriver den nye regjeringen at de vil «innføre krav om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel».

Sjøfolk som kommer fra land utenfor EU/EØS, tjener nemlig langt mindre enn nordmenn. På frakteskip er det snakk om så lite som en tredjedel av lønnen til norske sjøfolk, ifølge en beregning fra 2018.

De store lønnsforskjellene i norsk farvann viser at målet til NTC og Rederiforbundet ikke er bistand, mener Johnny Hansen, leder i Norsk Sjømannsforbund.

Erlend Grimstad er uenig.

– Jeg har vært med på å gi utdanning og jobb til fattige filippinske ungdommer, som har blitt gode sjøfolk og offiserer, sier Grimstad.

Også Rederiforbundet avviser kritikken.

Les hele saken: Vedums statssekretær har tjent millioner på å lære opp utenlandske sjøfolk for norske rederier (E24, 08.11.21)


Relaterte nyheter

 • Relaterte publikasjoner


  Hvor vi er

  Besøksadresse: Borggata 2B,
  Grønland, Oslo.
  Kart

  Fafo Østforum

  Prosjektleder og web-redaktør:
  Anne Mette Ødegård

  Prosjektmedarbeidere:
  Alf Tore Bergsli, Johanne Stenseth Huseby og Tina Østberg

  Kontakt redaksjonen: Epost

  logo fafo 194x64

  Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
  Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
  Daglig leder: Tone Fløtten

  Copyright © 2022 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie